Efter långa väntetiderna på SOS Alarm – nu slår anställda larm: ”Det värsta är om folk dör i väntan på 112”

Sedan coronapandemins start har trycket till SOS Alarm varit högt.

Nu vittnar flera anställda på SOS Alarm i Norrköping om bristande arbetsmiljö, det rapporterar SVT ÖST.

Enligt SOS Alarms avtal med staten ska någon på SOS Alarm svara i telefon efter max 8 sekunder.

Men enligt statistik som SVT tagit del av har svarstiderna hos nödnumret 112 ökat. Under juni och juli i år var den genomsnittloga svarstiden per dygn över 45 sekunder.

Tär på personalen

Den höga arbetsbelastningen tär på personalen och nu vittnar anställda om bristande arbetsmiljö på SOS Alarm i Norrköping.  Flera anställda vittnar om att många har blivit sjukskrivna eller sagt upp sig de senaste månaderna – samtidigt blir det fler och fler som ringer 112.  

– Det värsta problemet är om folk blir skadade eller till och med dör i väntan på att vi ska svara, säger Nikolai Penttinen, teamledare och larmoperatör på SOS alarm till SVT.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/ Johan Nilsson, TT

Nikolai Penttinen är en av de som valt att säga upp sig.

– Det är väldigt hög belastning på de som är på jobbet. Man märker att folk mår dåligt över att siffrorna är som de är, för man kan ju inte göra mer än att ta ett samtal i taget, säger Nikolai Penttinen till SVT.

Jobbar på lediga tider

Att flera sagt upp sig har gjort att arbetsbelastningen ökar ytterligare och gör att anställda för hoppa in och jobba då de egentligen skulle ha varit lediga.

Men enligt Christian Larsson, platschef på SOS Alarm i Norrköping, är arbetsmiljön generellt sätt väldigt god och att man gör vad man kan för att alla anställda ska må bra. Bland annat genom dialog med skyddsombud, lokala facket och att man som arbetsgivare tar till sig kritik.

Och i slutändan handlar allt om en avvägning mellan att korta ner svarstiderna och samtidigt ta hand om sin personal.

– Jag tror alla förstår att vi kommer göra vårt yttersta för att besvara ett nödsamtal från någon som är i akut livsfara, säger han.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);