Höjt bostadstillägg och trygghetspension.
Så här påverkas pensionärernas ekonomi av den nya budgeten, skriver Aftonbladet.
– De som varit med och byggt det land vi är så stolta över, ska se fram emot en ålderdom i trygghet, inte i fattigdom, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
På måndagen presenterade regeringen genom finansminister Magdalena Andersson (S) höstens budgetproposition. Delar ur budgeten har varit kända sedan tidigare, då regeringen gjort flera utspel med nyheter ur densamma.
För landets många seniorer innebär den nya budgeten framför allt två, sedan tidigare kända, nyheter.
Det handlar dels om en ny trygghetspension – och dels höjt tak för bostadsbidrag. Dessutom väntas avgiftsfri pneumokockvaccination för 75 år och äldre, samt ett förslag om att alla seniorer på äldreboenden ska få en fast omsorgskontakt.
LÄS MER: Regeringens miljardsatsning på äldreomsorgen – så blir nya omsorgskontakten
Så påverkas seniorernas ekonomi av nya budgeten
För varje år som en 60-plusperson, under 65, väntar med pensionsuttaget, väntar 5-6 procent högre total pension. Detta till följd av trygghetspensionen, enligt Aftonbladets uträkningar.
Trygghetspension riktar sig till de grupper som tidigare tagit ut pension i förtid efter ett slitsamt yrkesliv. Nu får dessa i stället ta ut sjukersättning från 60 år.
För de pensionärer med bostadstillägg blir det ungefär mellan 200 och 450 kronor mer i plånboken varje månad – vilket avgörs hur stort tillägg man har, uppger Aftonbladet.
– Det finns många pensionärer i Sverige som jobbat och gjort rätt för sig, men ändå får en alltför låg pension. Nu får de äntligen ta del av det nya pensionstillägget. Men det finns också dem som jobbat och slitit ett helt långt yrkesliv men där kroppen säger nej före pensionsåldern. Samtidigt säger systemet att man ska fortsätta jobba. Det är inte rimligt. Därför ska en ny trygghetspension införas, så att den som närmar sig pensionsålder och har en nedsatt arbetsförmåga, ska kunna få en ekonomiskt rimlig levnadsstandard, sade finansminister Andersson i riksdagens talarstol.
– Det borde vara självklart för alla, för de som varit med och byggt det land vi är så stolta över, de ska se fram emot en ålderdom i trygghet, inte i fattigdom, säger Magdalena Andersson.
Moderaternas ”skuggfinansminister”, ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson, är kritisk till budgeten.
– Här har vi en finansminister som ska lägga en budget på riksdagens bord som vi inte vet om den kommer att gå igenom. Den har historiskt svagt stöd. Och hon gav inga besked om hur hon ska få igenom den i riksdagen, säger Svantesson (M) till SVT.
– Det känns lite grann som att det är för att möta Centerpartiets och Vänsterns behov, kanske mer än Sveriges behov. Men också för att få med sina egna ledighetsveckor och bidragshöjningar, säger Svantesson.
Kritiken: Kräver total översyn av pensionssystemet
På partipolitiskt obundna intresseorganisationen SPF Seniorerna, med cirka 250 000 medlemmar, välkomnas förslaget om höjt bostadstillägg.
– Närmare 15 procent av pensionärerna som har bostadstillägg, bostadskostnaderna för många av de berörda seniorerna har ökat snabbare än pensioner och bostadstillägg. Det är därför positivt med en höjning av bostadskostnadstaket för de med höga hyror och en generell förstärkning av konsumtionsdelen i bostadstillägget, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, i ett uttalande.
Samtidigt är SPF Seniorerna kritiska mot pensionssystemet i sin helhet.
– Men detta löser inte pensionssystemets mer grundläggande problem, det lönar sig alldeles för dåligt att ha arbetat ihop sin pension idag och detta respektavstånd gentemot den som arbetat i mindre grad minskar som följd av höjt bostadstillägg. Lappande-och-lagande genom småjusteringar håller inte i längden, hela pensionssystemet måste genomgå en total översyn där man vänder på alla stenar, säger Eriksson.
Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.