Efter nya mobilförbudet i klassrummen – elevernas kritik mot ändringen: ”Många är irriterade”

Från och med augusti i år får lärare förbjuda elever att använda mobiltelefonerna på skoltid. 

Väl tillbaka i skolan är flera elever kritiska till beslutet, det rapporterar P4 Halland.

I augusti trädde en ny lag i kraft som innebär att skolorna kan förbjuda mobiltelefoner inne i klassrummen.

– Mobiltelefoner får bara användas om lärarna säger det. Det ska vara ordning och reda i varenda klassrum och i hela skolsystemet. Under för lång tid har samhället inte varit starkt nog att bryta mot våld, hot och mobbning i skolan, sade skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff tidigare i år enligt Omni.

Emmelie Persson, ordförande på Lärarförbundet i Östersund tror att den nya regeln kommer göra stor skillnad i klassrummen.

– Jag tror att det kommer kunna göra skillnad. Sedan det som blir kärnan i det hela det är att det måste finnas tydliga regler när det kommer till mobiler och hur de ska användas i skolan, sade hon till Sveriges Radio tidigare i somras.

LÄS MER: Nya lagen – mobiltelefon i skolan blir förbjudet: ”Tydliga regler när de kommer tillbaka efter sommaren”

Mobilförbudet får kritik

Nu har höstterminen börjat och en av eleverna som är tillbaka i skolbänken är Malte Emtenäs. Enligt honom är lagen om mobilförbud för hård.

– Jag tror det är många som är irriterade över att vi har totalt förbjudit mobilen från att komma in i klassrummet, säger han till radion.

mobiltelefoner
Foto: Shutterstock

Sofia Nordenstrand håller med klasskompisen Malte om att lagen är hård men tycket att förbudet också har sina fördelar.

– Du slipper distraktionen av att någon skickar någonting, inga distraherande ljud. Men mobilen är ett redskap som du kan använda till att lära dig saker och om vi ska göra någonting och inte har med dig datorn så kunde du tidigare använda mobilen, nu kan du inte det längre, säger hon till P4 Halland.

Flera skolor i Hallands kommun hade redan vidtagit åtgärder för mobiltelefoner i klassrummet och tycker inte att den nya lagen har förändrat någonting.

Vad tycker du om lagändringen? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.