A-traktorer har blivit populärt igen och syns i var och vartannat hörn sedan den nya lagen om att bygga om bilar ändrades.
Men i och med att A-traktorerna har blivit fler har också olyckor och andra problem ökat.
Nu vädjar polisen till alla föräldrar att hålla koll på sina barn.
Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste året och allt fler ungdomar väljer att köra omkring i dessa fordon. En kultur som blossat upp igen efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i fjol.
A-traktor är ett bra transportmedel som ger ungdomar frihet att ta sig fram på egen hand. Fordonen är också en hobby för många unga.
Men i takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det. Något som rört upp starka känslor kring fordonets vara och icke vara.
Polisens vädjan till alla föräldrar
Nu vädjar polisen till alla föräldrar att vara pålästa på vilka risker som finns.
”Att köra A-traktor innebär ett stort ansvar som, när det hanteras rätt, ger ungdomarna värdefull kunskap och erfarenhet av att vistas i trafiken. MEN…. Fel hanterad kan en A-traktor vara livsfarlig! Både för de som färdas i traktorn och de som befinner sig utanför”, skriver polisen på Facebook.
I inlägget radar polisen upp några av riskerna som är viktiga att hålla koll på.
”Risk att hamna i belastningsregistret: En A-traktorförare som begår trafikbrott (t.ex. upprepade trafikförseelser, fortkörning, olovlig körning) hamnar i belastningsregistret. Det kan påverka möjligheterna att få körkortstillstånd för personbil. Transportstyrelsen kan även besluta om så kallad spärrtid, vilket innebär att förare som begått trafikbrott kan tvingas vänta upp till tre år med att ta körkort för personbil”, skriver polisen i inlägget och tillägger:
”Max 30 km/h: En A-traktor får gå i max 30 km/h och ska ha LGF-skylt (Långsamt Gående Fordon) vid färd på väg. Farliga situationer vid trimning: En A-traktor som trimmats kan gå lika fort som en vanlig bil. Det innebär att mycket farliga situationer kan uppstå eftersom föraren varken har mognad eller utbildning för att köra en personbil. Försäkringen gäller inte om fordonet är trimmat och din tonåring kan dömas till olovlig körning. Som vårdnadshavare kan du dömas för tillåtande av olovlig körning”
Även buller och buskörning kan ge böter.
”Fordon får inte orsaka onödigt buller eller släppa ut rök så att olägenhet uppstår. Den som spelar hög och störande musik nära bostadsbebyggelse riskerar böter på 1000 kronor direkt på platsen”, skriver polisen.
Föräldrar ytterst ansvariga
Vad många föräldrar inte vet är att de är ytterst ansvarig för vad deras barn gör ute på vägarna.
”Prata med din ungdom och engagera dig – både i fordonets skick, hur det används och i vilka sammanhang din ungdom befinner sig med A-traktorn”, skriver polisen på Facebook.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.