Efter stora kritiken – här halveras antalet elsparkcyklar: ”Kan inte ha det på det här sättet”

Elsparkcyklarnas vara eller icke vara har rört upp mycket känslor.

Nu halveras antalet fordon i Stockholm.

– Vi kan inte ha det på det här sättet, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till TT enligt Aftonbladet.

Det senaste året har antalet elsparkcyklar exploderat med full kraft i många svenska städer. De är smidiga och enkla att ta sig fram med, på ett miljömässigt hållbart sätt som underlättar i vardagen.

Men fordonen har också vållat en del problem. Bland annat när de har legat slängda på gångbanor, felparkerats eller orsakat olyckor.

Detta har fått en stor debatt att blossa upp kring elsparkcyklarnas vara eller icke vara. Vissa hatar dem, andra älskar dem – och i flera städer har man frågat sig hur det omstridda transportmedlet ska hanteras på bästa sätt.

Sedan några veckor tillbaka har det exempelvis blivit förbjudet att åka elsparkcykel utanför slottet i Stockholm. Detta sedan kungen själv satt ner foten mot företeelsen.

elsparkcykel
STOCKHOLM 20210809 Tre personer åker på en elsparkcykel. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Stockholm halverar antalet elsparkcyklar

Och det är inte det enda krafttaget mot fordonen som tas i just Stockholm.

Nu står det nämligen klart att antalet elsparkcyklar kommer att halveras i huvudstaden – och att endast tre bolag får tillstånd att bedriva sin verksamhet från och med årsskiftet.

Det hela grundar sig i ett majoritetsbeslut om att införa krav på polistillstånd för elsparkcyklar. Det totala antalet uthyrningsföretag begränsas därmed från åtta till just tre, och antalet fordon fordon minskas från 23 000 till 12 000.

– Huvudskälet är att det under det senaste året har varit på tok för många elsparkcyklar i staden och kaosartat på vissa gator. Vi kan inte ha det på det här sättet, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till TT.

elsparkcyklar
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

”Inte störa folk på trottoarer”

Förhoppningen med regleringen av antalet elsparkcyklar är att lösa de problem som har funnits med fordonen. Dessutom införs en villkorsbilaga med flera regler, bland annat en hastighetsbegränsning på 15 kilometer i timmen efter klockan 22 på helger. Likaså att fordonen måste plockas bort från trottoarer inom två timmar, och att de måste ha stabila stöd så att de inte välter.

Men Daniel Helldén är tydlig med att man inte avser att förbjuda elsparkcyklarna helt och hållet.

– Elsparkcyklarna används till 60 000 resor dagligen i Stockholm så det finns ett behov. Det här syftar inte till att ta bort dem utan det är i grunden ett smart transportmedel om brukarna sköter sig. Det viktiga är att styra upp det funktionellt för att inte störa folk på trottoarer, säger han till TT.

De nya begränsningarna kommer att träda i kraft den 1 januari 2022.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

 

Läs mer om...