Efter vaccinationen mot covid-19 – så många blir sjuka ändå: ”Det är alltid en risk”

Vaccineringen mot covid-19 är i full gång och nu kan Sveriges 16-17-åringar få sin första dos.

Men i takt med att viruset muterar ökar också smittspridningen av covid-19 i flera länder och även i Sverige går smittspridningen åt fel håll.

Men, tänker du. Kan man alltså sprida viruset vidare som vaccinerad? Och varför ska man ta vaccinet om man sedan kan bli sjuk ändå?

Det är frågor som TT rett ut.

Vecka 30 rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige. Det innebär en ökning med runt 30 procent jämfört med veckan innan.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste lägesrapport var 76 procent av de smittade under 40 år. Bland de grupperna har färre än 20 procent hittills blivit fullvaccinerade.

– Det är framför allt de ovaccinerade som blir sjuka just nu. Det här är just nu en pandemi bland icke-vaccinerade, säger Matti Sällberg, till TT.

Foto: Johan Nilsson, TT/ Staffan Löwstedt/SvD/TT

Det finns de personer som har vaccinerats och som blivit sjuka ändå. Men andelen svenskar som har smittats mer än tre veckor efter den första dosen vaccin är mycket låg, menar Folkhälsomyndigheten, som regelbundet redovisar hur många som har fått covid-19 efter att de vaccinerats.

Och dödsfallen bland vaccinerade är extremt få.

– I USA har man konstaterat att det är 25 gånger mindre risk att hamna på sjukhus om man är vaccinerad gentemot om man är ovaccinerad. Runt om i hela världen ser vi en väldigt tydlig effekt av vaccinationen, även där man har spridning av deltavarianten, förklarar Matti Sällberg, som forskar på vaccin vid Karolinska institutet.

Sjuk trots vaccin

Vilka som drabbas av genombrottsinfektioner är olika. Men först och främst rör det sig om äldre.

– Säkerligen är det så att en del äldre fortfarande inte har ett riktigt lika bra skydd som yngre, trots vaccination. Det är alltid en risk, säger Matti Sällberg.

Utöver det har genombrottsinfektioner konstaterats bland unga kvinnor. Något Folkhälsomyndigheten förklarar med att fler kvinnor arbetar inom vård och omsorg och därför oftare provtas, både vid symtom och smittspårningar.

I övrigt är det vårdarbetare som också har en ökad risk att exponeras för viruset som också kan drabbas.

Kan sprida viruset som vaccinerad

Så kan man sprida viruset om man är vaccinerad? Svaret är ja.

Drygt en av fem av de som är fullvaccinerade och som har bekräftats smittade med covid-19 var asymptomatiska bärare av viruset.

Men enligt Matti Sällberg kan den som är fullvaccinerad inte sprida covid-19 i samma utsträckning som den som inte har vaccinerat sig. Det för att vaccinet hjälper immunförsvaret att ta hand om infektionen och på så vis utsöndrar kroppen mindre virus.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);