Karlstads kyrkliga stadsmission startade insamlingen ”Swisha en lunch”.
På bara sju dagar hade 180 000 kronor samlats in. En vecka senare är den uppe i 230 000 kronor.
– Det är så att man får nypa sig lite i armen, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission till Newsner.
Under pandemin ökade antalet besökare på Stadsmissionen i Karlstad och allt fler människor behövde hjälp. När den stigande inflationen är ett faktum, och allt från elpriser till matpriserna stiger, ökar trycket på organisationen ytterligare.
Redan nu är det allt fler som hamnar i ekonomisk utanförskap och söker hjälp.
”Swisha en lunch”
För två veckor sedan startade Karlstads kyrkliga stadsmission, i samarbete med kommunikationsbyrån Bulldozer, kampanjen ”Swisha en lunch”. Detta för att kunna hjälpa fler människor i nöd.
– Redan innan kampanjen hade vi ungefär 80 personer som kom och åt frukost och lunch hos oss varje dag. Det är människor som inte får ekonomin att gå ihop, hemlösa, barnfamiljer som behöver extra stöd till mat. Människor som behöver hjälp i vardagspusslet helt enkelt, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission till Newsner.
Kampanjen har gått ut på Facebook och på jumbotronen på Löfbergs Arena i Karlstad.
Samlat in rekordsumma
Målet var att samla in 150 000 kronor till jul. Men insamlingen har gått betydligt bättre än vad någon hade kunnat föreställa sig.
Efter en vecka hade insamlingen nått 180 000 kronor. Idag, två veckor efter start, är insamlingen uppe i 230 000 kronor.
– Det är över förväntan, det är så att man får nypa sig i armen. I början fick jag frågan om vad jag tänkte mig att vi skulle dra in och jag var ju glad om vi skulle komma upp i 10 000 kronor, säger Marie Björklind och tillägger:
– Det är otroligt tragiskt att människor ska behöva ha det så här i dag, men också fantastiskt att det finns så många människor som vill hjälpa till.
Under de två veckorna som kampanjen har varit igång upplever Marie Björlind att allt fler engagerat sig i arbetet för att hjälpa varandra i samhället.
– Människor har inte bara skänkt pengar. Vi har fått en ny spis, en bänkugn och människor har fyllt sina bilar med kläder och kommit med det till oss, säger hon till Newsner.
Dessutom är det flera personer som har hört av sig och vill börja arbeta som volontärer.
– Det tycker jag är det fina med det här. Vad bra det blir när vi människor går samman och hjälps åt.
”Kan drabba vem som helst”
Kampanjens otroliga genomslagskraft har även gjort att fler människor, framförallt barnfamiljer har kontaktat Stadsmissionen.
– Människor som kanske inte kände till oss tidigare har hört av sig och bett om hjälp. Det är allt från barnfamiljer, ensamma, äldre, för människor mitt i livet som just nu har det svårt. Det finns familjer idag som inte har råd med mat på bordet, det är ett allvarligt problem i vårt samhälle som vi måste våga prata om idag, säger Marie till Newsner och tillägger:
– Det kan drabba vem som helst. Det kan drabba dig, din granne, dina barns skolkompisar. Ingen ska behöva sitta hemma och må dåligt, med den här insamlingen visar vi att vi hjälps åt.