Ericas son misshandlades i skolan – tvingas gå kvar i samma klass som mobbarna: ”Ren pina”

Ericas son vågar inte gå till skolan. Det efter att han blivit misshandlad och mordhotad av två andra pojkar i skolan.

Trots det tvingas han gå kvar i samma klass som två av eleverna som mobbat honom.

Ericas son har blivit mobbad från och till under hela skolgången. I dag är han 14 år och mer utsatt än någonsin.

– Min son har diabetes typ 1 och ADHD, han är sig själv. Klär sig som han vill och liksom, ja han är inte som alla andra. Det har gjort att han blivit mobbad till och från i alla år, men han har liksom tagit det ganska bra, till nu i höstas, säger Erica till Newsner.

Men i höstas eskalerade situationen. Ericas son sjukanmälde sig allt oftare och som mamma började hon ana att någonting inte stämde.

– Eftersom det är en pandemi och alla barn har varit sjuka så tänkte jag att han säkert var sjuk. Men det var hela tiden någonting som sa att det kanske låg någonting annat bakom, berättar hon.

Skickade bild med sår i pannan

Och hennes magkänsla visade sig stämma. En dag i december får hon ett sms från sonen med en bild på ett sår i pannan.

– Han skrev att jag var tvungen att hämta honom. När jag kom till skolan möter jag honom och en annan elev som var inblandad. Då har det gått flera timmar sedan det hände men ingen från skolan har hört av sig till mig som förälder, berättar hon.

Foto: Shutterstock/ Jonas Ekströmer, TT

Erica och den andra föräldern blev ombedda att ha sina barn hemma nästkommande dag, vilket de accepterade.

– Jag tänkte att det bara behövde lugna sig lite, säger hon.

Men hemma på vardagsrumsgolvet bröt sonen ihop.

– Då kommer det fram att han blivit mobbad hela hösten och dagen därpå, när han gick tillbaka till skolan så blev han påhoppad igen.

För Newsner berättar Erica om hur sonen vid upprepade tillfällen blivit utsatt för hotfulla kommentarer, kränkningar och fysiskt våld.

Bland annat kallar dem honom ”Einar”, efter rapparen som blev skjuten till döds i Stockholm den 21 oktober 2021.

– Han säger att de kallar honom det för att han ska gå samma öde till mötes.

Pappan polisanmäld

Och under torsdagen, samma vecka, när pojkens pappa skulle hämta honom i skolan syntes han inte till. Senare visade det sig att det var för att eleverna som stod utanför, var de som mobbat pojken, och därför vågade han inte gå ut.

– När hans pappa hämtar honom skriker de här eleverna ”horEinar” efter honom. Hans pappa går då fram till en av pojkarna, tar tag i hans armar och säger ”hur tillkallar du min pojk?” varpå en annan kille hoppar på honom bakifrån och skriker ”släpp honom horunge”, berättar Erica för Newsner och tillägger:

– Hans pappa får ner honom, tar tag i hans armar och ställer honom mot väggen och sedan går de därifrån. Senare får jag ett samtal från skolan där de säger att ”någonting har hänt” och att min sons pappa är polisanmäld.

Lokaltidningen TTela har rapporterat om händelsen. Men enligt Erica går åsikterna alltså isär om vad som hänt.

Tvingas gå i samma klass

Under jullovet hoppades hela familjen på att sonens situation i skolan skulle bli bättre då en ny klassindelning väntade.

Men när pojken kom tillbaka till skolan visade det sig att han nu skulle tvingas gå i samma klass som två av eleverna som mobbat honom.

– Redan första dagen i skolan var de på honom igen. De gick fram till honom när han satt i korridoren och sa att han och hans pappa skulle dö, berättar Erica.

Erica kontaktade skolan och ifrågasatte beslutet om klassindelningen. Skolan beklagade men menade att de inte kunde göra någonting åt det då de har vissa parametrar att förhålla sig till.

”Hej. Tråkigt att (X) inte gillar klassindelningen. Men det är svårt för oss att få ihop det. Det är många parametrar vi måste ta hänsyn till när vi gör grupperna. Ska prata med (X) att testa och ge det ett försök. Gör ni detsamma hemifrån. Några av parametrar vi har tagit hänsyn till är: förutsättningar som finns med skolans extrahjälp i engelska och decemberhändelserna så ser vi att detta är den bästa lösningen för (X)”, stod det i mejlet.

Det var droppen för Erica och nu kräver hon att skolan agerar mot mobbningen.

– Vi har kämpat i alla år men ingen gör någonting. Det här är min sons skolgång som blir helt förstörd. Det räcker inte bara att säga ”sluta retas med honom”, de här eleverna lyssnar inte på sådant, säger Erica.

Den senaste veckan har Ericas son stannat hemma från skolan och vill helst av allt slippa gå dit igen. Och enligt Erica är det ingen från skolan som hört av sig och frågat hur han mår eller frågat hur de kan hjälpa till.

– De undrar bara varför han är borta så mycket. Jag sa det till en av lärarna: ”Skulle du gå till din arbetsplats om du blev mordhotad”, han svarade nej.

”Ska inte behöva vara rädd”

Under veckan har Erica fått höra att sonen ska få en resurs som ska gå med honom på rasterna. Hon hoppas att det ska göra det tryggare för sonen i skolan men menar att det inte kommer vara den enda lösningen.

– De här eleverna är inte dumma, de tar tillfället i akt så fort han är ensam. Jag frågade rektorn vad han gör den dagen min son blir knivhuggen i skolan? Det kunde han inte svara på, säger Erica och tillägger:

– Som förälder ska man inte behöva gå runt att vara rädd hela dagarna och vänta på att skolan ringer och säger att det hänt någonting allvarligt. Vi ska inte behöva känna så, men det är vår situation nu, säger hon till Newsner.

Newsner har varit i kontakt med skolans rektor som via mejl meddelar att de inte kan diskutera enskilda ärenden på grund av sekretess.

”Det jag däremot kan säga är att vi på skolan självklart tar alla signaler om kränkningar på allvar, och i de fall en elev upplever otrygghet eller upplever sig utsatt för kränkningar eller mobbning, så hanterar vi det enligt vår handlingsplan för trygghet och studiero. Det innebär att jag som rektor aktiverar elevhälsoteamet och arbetar tillsammans med berörda lärare och elever. Vi samverkar med vårdnadshavare till alla inblandade elever för att hitta en lösning. Jag kan som sagt inte ge dig någon information om ett enskilt eller specifikt fall”, skriver rektorn i mejlet.

 

Läs mer om...