Varje vecka tar Erik Svensson med sig sin keyboard på ronderna i hemtjänsten och spelar för ensamma äldre.
Erik ser hur viktig musiken är och vad det ger de äldre och hoppas nu att fler tar efter, vilket Aftonbladet rapporterat om.
Allt började för nio år sedan när Erik, som förutom att jobba inom hemtjänsten också är musiker, skulle spela på en julkonsert.
En äldre dam som satt isolerad i hemmet ville så gärna gå på konserten men hade svårt att ta sig ut. Så Erik bestäme sig för att ta med sin keyboard och spela lite för henne.
– Hon blev så glad av det där så jag frågade faktiskt min dåvarande chef om det inte gick att göra det här oftare. Jag såg ju ett enormt behov hos de äldre som satt ensamma och isolerade så jag erbjöd att göra det gratis, och till slut så nappade han men jag fick en timanställning, berättar Erik för Newsner.
Sedan dess har Erik åkt hem till de äldre flera dagar i veckan och spelat sin repertoar.
– Det har varit en fantastisk respons från både de äldre och deras anhöriga. Idag är även kollegor med och sjunger ibland, berättar han.
Allt från Taube till Schlager
Hittills har Erik spelat i hela 3500 timmar för 138 personer. Som mest kan det bli mellan 50 och 60 låtar om dagen.
– Jag spelar allt möjligt från Evert Taube till Schlagerlåtar. Men också klassiskt som Bach och Mozart, berättar han.
Erik berättar att hans musikaliska arbete med de äldre bygger mycket på igenkänning och berättar att flera av de äldre lyser upp och börjar minnas tillbaka.
– En kvinna som led av demens brukade vara lite aggressiv om kvällarna så min chef bad mig att testa spela för henne och hennes man. Hon kunde vanligtvis inte prata men när jag spelade Taube så var det som att hon blev helt klar, hon började prata och berättade saker. Jag och min kollega bara tittade på varandra, vad var det som hände?
Knyter an med musik
Musiken gör också att han knyter an till de äldre på ett annat plan.
– Det är klart, det blir en annan ingång kan man säga. Man blir tightare. En kvinna jag spelade för blev 109 år. Jag var hos henne 150 gånger och spelade och vi blev väldigt goda vänner. Hon brukade ligga om nätterna och fundera ut vilka låtar hon ville att jag skulle spela, säger Erik och skrattar.
Han tillägger:
– Hon hade stenkoll på musik och alla texter. Så om jag sjöng fel så sa hon ”sådär lät den inte”.
En annan kvinna berättar att hon sover mycket bättre när Erik har varit på besök.
– Jag brukar spela för henne när hon redan har gått och lagt sig. Ibland är dottern med också och då spelar jag lite Beatles.
”Alla hade längtat”
Under pandemin var det svårt för Erik att bege sig ut och spela för de äldre på grund av restriktionerna. Men sedan september är han, till allas stora förtjusning, igång igen.
– Jag ringde runt till alla anhöriga och de blev så glada. Alla hade längtat efter att jag skulle komma och spela, säger han.
Musikstunderna är sannerligen uppskattade av de äldre men även Erik njuter av dessa möten.
– Jag tycker verkligen att det här är så kul. Det ger mig så mycket energi att se vad musiken kan göra.
”Så många ensamma”
Erik vill också passa på att tacka sin chef som lät honom börja spela inom hemtjänsten.
– Måste få en tokhyllning för att de vågade satsa på det här. Jag hoppas verkligen att fler tar efter. Det är så många som sitter ensamma där ute. Det går att hitta vägar och det behöver inte vara så svårt, alla behöver inte ens ha ett instrument med sig. Det kan räcka med att sjunga, säger han till Newsner.
Studier visar att musik kan vara effektivt inom äldrevården. Musik har visat sig minska de depressiva symptomen hos deprimerade äldre. Ångest och stressnivåer minskade också med hjälp av musik. Även kontakt och sociala relationer kan stimuleras.
Vilket fantastiskt initiativ. Dela gärna artikeln om du tycker att fler borde ta efter.