Göran Hansson, Vetenskapsakademiens ständige sekreterare riktade skarp kritik mot Sveriges coronastrategi under en internationell presskonferens.
Det när han inte trodde att någon annan hörde, rapporterar Expressen.
Det var under Vetenskapsakademiens presskonferens med årets Nobelpristagare som Göran Hansson, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien och professor i experimentell kardiovaskulär forskning på Karolinska institutet, sågade Sveriges coronastrategi.
Visste inte att någon hörde
Enligt vetenskapsradion sade Göran Hansson att pandemins utveckling i Sverige har varit ”katastrofal” och trots att WHO har rekommenderat munskydd verkar Sveriges Folkhälsomyndighet och Donald Trump inte tror på det.
Göran Hansson ska ha uttalat kritiken när han inte visste att media redan var uppkopplad, uppger Vetenskapsradion.
Vetenskapsradion har varit i kontakt med Göran Hansson som säger att han tycker att vi borde ta Sveriges höga dödstal på allvar och att han står för vad han sagt.
Han tycker också att Sverige bör se över hur de svenska rekommendationerna kan förbättras i linje med WHO:s och andra länders rekommendationer.
”Spelar inte så stor roll”
När Vetenskapsradion frågade Folkhälsomyndigheten om vad de tycker om att en person vid en annan expertinstans gör den här typen av uttalanden på en internationell presskonferens svarar Karin Tegmark Wisell:
– Jag har ingen kommentar till det som sådant. Munskydd är viktigt verktyg inom vården, för att skydda personalen, men också för att skydda patienter, svarar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
– Vi för en kontinuerlig dialog med regionerna i frågan, vi ser munskydd som en otroligt viktig del i smittskyddsarbetet i landet. Men vad gäller en allmän rekommendation i samhället, där ser vi inte en roll i dagsläget.
De fick även frågan om vad Kungliga Vetenskapsakademiens uppfattning om munskydd spelar för roll.
– Just KVA:s uppfattning spelar inte så stor roll, men vi tar till oss allt som skrivs. Det finns en hel del studier som tittar på effekten av filtrering av munskydd, men den faktiska effekten i det epidemiologiska sammanhanget, där finns inte någon evidens, svarar Karin Tegmark Wisell.