Tiden har kommit för att betala in restskatten för 2018.
1,8 miljoner svenskar har enligt TT fått beskedet om kvarskatt.
Men många av dem är fattigpensionärer.
Senast den 12:e november, alltså nu på tisdag, måste dem som ska betala restskatt ha gjort betalningen til Skatteverket.
Betala tillbaka restskatt
Totalt handlar det om 1,8 miljoner svenskar som ska betala tillbaka. Genomför man inte betalningen riskerar man att hamna hos kronofogden.
Bland dem som ska betala restskatt är många pensionärer.
Enligt Johan Schaman, deklarationsexpert på Skatteverket, är det faktiskt främst pensionärer som drabbas.
– Den enkla förklaringen är systemet med skattetabeller. När flera utbetalare drar skatt efter tabell så kan de bara referera till vad de själva betalar ut. De vet inte hur det ser ut totalt, säger han till TT.
Många pensionärer betalar tillbaka
En av anledningarna till att det främst är pensionärer som får betala restskatt är att pensionärer oftast får pension från flera olika håll. Det gör att pensionsutbetalarna inte får en helhetsbild, skriver TT. Samtidigt gäller högre andel skatt ju högre inkomst.
Restskatt kan man även få betala om man exempelvis sålt en fastighet eller aktier i ett företag. Skatteverket har inte siffror på exakt hur många pensionärer som får restskatt i Sverige, men att det rör sig om tiotusentals, enligt TT.
Kan slå hårt mot pensionärer
Den genomsnittliga pensionen för 2017 var 17 200 kronor före skatt (14 200 kronor för kvinnor). En restskatt på exempelvis 1 000 kronor kan därför slå hårt mot pensionärer som har det tufft ställt.
Betalar man inte in restskatten får man först en påminnelse från Skatteverket, och betalas inte den går skulden över till Kronofogden.
– Då blir det en extra avgift på 600 kronor. Det blir mycket för en liten skuld på säg 1 200 kronor, säger Schauman till TT.
Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!