Drunkningstillbuden har rasat in till SOS Alarm under veckan och bara i helgen har minst fem personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige.
Nu riktar Svenska Livräddningsällskapet kritik mot Sveriges kommuner och menar att de vill se fler åtgärder för att minska olyckorna, rapporterar Aftonbladet.
Enligt Svenska Livräddningssällskapet, SLS, omkom 23 personer i drunkningsolyckor i juni. Det är det näst högsta antalet på hela 2000-talet.
Men juli ser inte ut att bli bättre. Juli månad är generellt den månad då flest dör i drunkningsolyckor. Och under veckan som var såg det mörkt ut.
På söndagen slog personer larm i princip varje timme. Och inom loppet av ett dygn omkom fem personer i drunkning.
En kvinna i 70-årsåldern drunknade i Flen under lördagsförmiddagen och ungefär 24 timmar senare hade ytterligare fyra personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige.
– Det är en tragedi för nära och kära som drabbas. Genom våra sammanställningar varje månad kan vi konstatera hur statistiken ser ut och vilken typ av olyckor som sker. Det verkar ha dragit iväg den senaste veckan med tillbud och tyvärr många omkomna, säger Mikael Olausson, områdesansvarig säkerhet på Svenska livräddningssällskapet till Aftonbladet.
Kräver åtgärder
Nu riktar Svenska Livräddningssällskapet kritik mot kommunernas agerande i frågan och efterlyser åtgärder.
Bland annat vill de att kommunala badplatser och områden där allmänheten rör sig nära vatten ska kartläggas.
– Det behövs en riskanalys för att få reda på vilka faror som finns. Så fort man vet var det finns risk att åka illa ut kan man informera och peka ut platser som är bra att bada på. I dag vet man inte det, säger han till Aftonbladet.
”Tar för givet att det ska lösa sig”
Enligt SLS, vill man dessutom se information om information om vad badvett innebär och att livräddningsutrustning ska finnas tillgänglig på badplatserna.
Mikael Olausson menar att drunkning är en folkhälsoutmaning som inte kommer att lösa sig själv och menar att man inte längre kan vänta med att ta till åtgärder.
– Man tar för givet att det ska lösa sig ändå. Vi kan inte se sommar efter sommar hur människor omkommer när de går och badar. Tänk om det vore så på lekplatser eller andra fritidsanläggningar. Att 26 personer skulle omkomma på fritidsanläggningar i juli, det är ju otänkbart. Men så ser det ut i dag på våra badanläggningar i Sverige, säger han till Aftonbladet.
SLS anser att det finns skäl att placera livräddare på fler stränder som är välbesökta.
Vad tycker du m det är? Dela gärna artikeln och berätta.