Smittspridningen i Sverige har avtagit de senaste veckorna.
Men läget är fortsatt allvarligt – och Folkhälsomyndigheten oroas över den brittiska mutationen.
– Det kan leda till en tredje våg under våren. En kraftig sådan, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
– Det finns en stor risk för en tredje våg om vi inte håller i ordentligt, fortsätter statsepidemiolog Anders Tegnell.
Coronapandemin fortsätter att koppla sitt grepp om världen, med hårt tryck på sjukvårdssystemen.
I Sverige har smittspridningen förvisso minskat successivt de senaste veckorna, men det finns också tendenser till att den positiva utvecklingen nu har börjat stanna av.
Det senaste dygnet har en ökning med 3 758 bekräftade fall rapporterats. Totalt har därmed 584 674 personer bekräftats smittade med covid-19 i Sverige.
Oroas över brittiska mutationen
Samtidigt har de senaste veckornas rapporter inte minst handlat om en ny virusmutation, som först upptäcktes i Storbritannien.
Brittiska forskare har sedan tidigare konstaterat att den nya mutationen är mer smittsam, men misstänker också att den potentiellt kan vara farligare.
I Sverige finns hittills ett hundratal bekräftade fall av den nya virusvarianten. Men Folkhälsomyndigheten oroas över att smittspridningen kan komma att eskalera – och i värsta fall leda till en ny våg av coronaviruset.
”Kan leda till en kraftig tredje våg”
Under regeringens pressträff på torsdagen, varnar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för att situationen kan komma att förvärras.
– Små förändringar i följsamheten till restriktioner och rekommendationer, med ökad kontakt med människor till exempel, kan få stora konsekvenser på smittspridningen, säger han och fortsätter:
– Tillsammans med spridningen av den muterade varianten kan det leda till en tredje våg under våren. Och en kraftig sådan, i värsta fall.
Viktigt att följa restriktioner
På frågan om hur stor risken är för en tredje våg, svarar Carlson:
– Den sista modelleringen vi gjorde den 24 november har varit väldigt lik den situationen vi har sett. Om den fortsätter följa modellen kommer vi att få en tredje våg.
Han menar vidare att det således är mycket viktigt att alla håller ut och håller i.
– Det är alltså mycket viktigt att de restriktioner, de regler och rekommendationer vi har ligger fast ännu en tid och att vi följer de råd vi redan vet är så viktiga, säger Johan Carlson.
Tre scenarion
Folkhälsomyndigheten har också tagit fram tre olika scenarion utifrån att den nya, mer smittsamma virusvarianten skulle börja spridas.
Dessa presenterades av statsepidemiolog Anders Tegnell när Folkhälsomyndigheten under torsdagen höll sin dagliga presskonferens.
I Scenario 0 och 1, som innebär samma låga kontaktnivå som under jul och nyår respektive en långsam ökning av kontaktnivåer, ökar de muterade virusen inte avsevärt.
”Då ökar risken ordentligt”
Men i scenario 2, med en ökad kontaktnivå, ökar också risken för en tredje våg.
– Då ökar risken för en ordentlig tredje våg. Den kan tänkas börja relativt snart, om någon eller några veckor. Då kommer också det nya förändrade viruset att snabbare slå igenom, säger Anders Tegnell.
Precis som kollegan Johan Carlson, uppmanar Tegnell därför till att fortsätta hålla i.
– Det finns en stor risk för en tredje våg om vi inte håller i ordentligt. Det visar ett behov av de restriktioner vi har på plats för att minska smittspridningen, säger han under Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen.