Polisen har fått nog av människor som stannar och fotograferar eller filmar olycksplatser. Nu ryter de ifrån mot respektlösa beteendet.
Vissa människor stannar för att filma och fotografera olyckor med sina mobiltelefoner.
Ett beteende som inte bara är integritetskränkande, utan också kan störa räddningstjänstens arbete och vara skillnaden mellan liv och död.
På grund av det allt mer växande problemet har det sedan 2018 blivit straffbart att fotografera olyckor där utsatta människor syns.
Den nya lagen, mot olaga integritetsintrång, innebär bland annat att man kan bli åtalad och dömd för att sprida uppgifter om någons hälsotillstånd eller för att sprida bilder på någon i en mycket utsatt situation.
LÄS MER: Ny lag: Nu blir det förbjudet att fotografera olyckor – kan ge fängelse
Fotograferade singelolycka
Tidigare i veckan valde en förbipasserande förare att ta fram mobilen och fotografera en olycksplats utanför Strängnäs där en annan förare precis hade voltat.
Föraren stoppades av polisen, och tilldelades en bötessumma på 1 500 kronor för att ha använt mobiltelefon under färd, vilket Newsner rapporterat om tidigare.
Nu ryter polisen ifrån mot bilisternas respektlösa beteende, rapporterar Tv4.
– Om man själv skulle hamna i en sådan här situation där man ligger skadad utanför ett bilvrak, vill man då att det här fotas och filmas och sparas för eftervärlden, undrar Nikolas Persson, gruppchef Strängnäspolisen.
Nikolas menar att beteendet är förkastligt.
– Det är tyvärr vanligt att folk fotograferar och filmar olycksplatser. Jag tycker att det är ett bedrövligt beteende om jag ska tala klarspråk, det är respektlöst och hänsynslöst mot de som är inblandade, säger Nikolas till Tv4.
Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.