Forskare: Så mycket solljus behöver din kropp egentligen varje dag.

Dagarna blir längre och vi får allt mer sol även även här upp i Sverige när vi går mot vår. Solen är en av våra största källor för att få i oss det viktiga D-vitaminet. 15-20 minuter dagligen räcker för att vi ska kunna tillgodose oss tillräckligt med D-vitaminet. Men enligt forskare spelar det ingen roll hur många timmar vi tillbringar i solen förrän runt påsk. Solen ger nämligen inte från sig UV innan dess, vilket innebär att vi inte tillgodogör oss vitaminet.

Vi har tidigare uppmärksammat problemet med att vi i Sverige för i oss för lite D-vitamin och att det faktiskt kan göra oss sjuka.
Nu kommer alltså ytterligare rekommendationer från forskare som visar hur vi bör hantera våra mörka vintrar för att må bra. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Det är, enligt Livsmedelsverket, en av få vitaminer som vi riskerar att få för lite av. För litet intag kan leda till att barn drabbas av ”Rakit”, vilket innebär att skelettet blir missformat och mjukt. Hos vuxna kallas osteomalaci, benuppmjukning.

Det vi äter och ljuset från solen är våra naturliga källor till D-vitamin. Men under det halvår vi har vinter har solens strålar inte tillräckligt mycket UV för att ge oss D-vitamin. Rekommendationen är att vi i stället äter fet fisk, ägg och mejeriprodukter som är D-vitaminberikade. Först runt påsk kommer solen att ge ifrån sig tillräckligt med UV för att det ska ge något att vistas i solljus i Sverige.

– Just nu ger vanligt fikabröd som innehåller margarin mer D-vitamin än solen, säger Amra Osmancevic, överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset till Metro.

Solens strålar omvandlas inte omedelbart till D-vitamin. Först efter ett dygn går det ut i blodomloppet och efter tre till sju dagar når nivåerna i blodet sitt max. 15-20 minuter om dagen sommartid räcker för att få i sig tillräckligt av vitaminet. Under vintermånaderna Amra Osmancevics råd att man äter D-vitamintabletter för att nå Livsmedelsverkets rekommendationer om dagligt intag.

Hon slår dock fast att det är väldigt få som drabbas av just D-vitaminbrist.
– Det krävs extrema förhållanden. Ingen D-vitamin i kosten och att man inte vistas alls i solen, säger hon.

Dela gärna den här informationen vidare så att fler förstår hur viktigt D-vitamin är för oss

 

Läs mer om...