Forskaren: Evig sommartid skadligt för hälsan – solen skulle gå upp efter klockan 9

Att vrida fram och tillbaka klockan mellan sommar- och vintertid är något vi gjort i flera decennier. Men många är motståndare av detta, och därför har det på EU-nivå diskuterats om man ska hålla sig till sommartid året runt.

Idag ska EU rösta om vi ska behålla nuvarande tidszoner, eller om medlemsländerna själva ska få välja mellan evig sommartid eller evig vintertid. Enligt sömnforskaren så skulle sommartid, som de flesta önskar, skadligt för hälsan.

Evig sommartid låter bra i mångas öron, men vad skulle det egentligen innebära att ha evig sommartid i Sverige? Det svarar Arne Lowden, sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet på när han gästar Nyhetsmorgon i TV4.

– VI har de här många mörka morgnarna att se fram emot. i Mälardalen skulle vi har 70 dagar där solen går upp efter klockan nio på morgonen. Vet ni hur många gånger solen går upp efter klockan nio idag? Ingen, säger Arne till programledarna Soraya och Jesper.

Många dagar med konstant mörker

Det är alltså under vinterhalvåret som den eviga sommartiden skulle påverkas oss nordbor mycket menar Arne.

– Det innebär större förändringar i de nordiska länderna än söderut.

Arne menar att evig sommartid inte skulle vara bra för oss människor, då det blir betydligt fler dagar i konstant mörker.

– Dagsljus är väldigt viktig t för oss för att vi ska bibehålla mental hälsa, säger Arne.

 

[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/11976515″ /]

 

Läs mer om...