Foto: Anders Wiklund/TT & Shutterstock

Förslaget: Förbjud pappor från att lämna över sina döttrar – vill sätta stopp i kyrkan

Brudöverlämning i Svenska kyrkan kan snart vara ett minne blott.
Nu vill två kyrkopolitiker sätta stopp för den amerikanska traditionen vid bröllop.

I början av oktober samt i mitten på november sammanträder årets kyrkomöte i Svenska kyrkan.

Då ska de förtroendevalda bland annat behandla de totalt 86 motioner som inkommit.

– Tonvikten i årets motioner ligger på kyrkans synlighet, inflytande och relevans i samhällsdebatten, säger August Hermansson, handläggare för kyrkomötet, i ett uttalande.

En motion från två socialdemokratiska ledamöter har redan väckt debatt. De vill nämligen se ett stopp för den amerikanska traditionen att låta bruden lämnas över av sin pappa vid altaret i Svenska kyrkan.

Detta gjorde inte kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia när de vigdes den 19 juni 1976, skriver TV4. I stället gick de båda tillsammans in i kyrkan, enligt svensk tradition. Men när kronprinsessan Victoria skulle byta ringar med prins Daniel, önskade hon göra enligt amerikansk sed: nämligen ledas in i kyrkan av sin pappa.

Så blev det också, åtminstone delvis, då kungen ledde Victoria en bit in i kyrkan – innan den blivande prins Daniel tog emot sin maka för vidare färd mot altaret.

Nu vill två S-företrädare inom Svenska kyrkan alltså se ett stopp för överlämning i kyrkan. I stället förespråkar de linjen att brudparet träder in i kyrkan gemensamt.

– Frågan kan ses som en privatsak i en föränderlig tid, men vi menar att hur vi
gestaltar vigselgudstjänstens liturgi är relevant i fråga om våra teologiska bärande bjälkar av människosyn, äktenskapssyn och Gudsbild, skriver Sara Waldenfors och Jesper Eneroth, två socialdemokratiska kyrkopolitiker, i motionen, och fortsätter:

– Det är inte rimligt att i koret välsigna brudöverlämningens symbolik av bortgifte av kvinnan som en omyndig ägodel. I äktenskapet träder vi in som jämlika älskande – tillsammans går vi i både livet och i altargången.

Magnus Elmblad, präst vid Karlshamns församling, berättar för P4 Blekinge vad han anser om brudöverlämningar:

– Jag får lite otäcka vibrationer, att det någonstans är ett ägandeskap, säger han i radion och fortsätter:

– Jag tror inte de som önskar brudöverlämning ser det som ägandeskap, det är något fint man vill göra för att hedra sin förälder. För mig är det inga problem, vill bruden bli överlämnad så vill man det.

Kyrkomötet sammanträder 1-4 oktober och 18-20 november i Uppsala, och det är under den senare delen som beslut kring motionerna kommer att fattas.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.