Foto: Shutterstock/TT

Förslaget: Höj pensionsavgiften – så mycket mer kan det bli per månad för pensionärer

SPF Seniorerna vill se höjd pensionsavgift – för att på så sätt säkra en ökning av framtidens pensioner, skriver Dagens Nyheter.
Så här mycket mer kan det bli per månad för en vanlig pensionär, enligt intresseorganisationens uträkningar.

Pensionssystemet är en het politisk fråga som väcker starka känslor.

Efter turerna kring regeringsbildningen i höstas stod det klart att regeringen kommer lägga fram ett förslag om höjda inkomster för 700 000 seniorer i landet. Förslaget bedöms kosta staten 7,5 miljarder kronor per år.

– Vi kommer genomföra flera åtgärder som handlar om att förbättra åtgärder för de pensionärer som har svagast ekonomi. Det är pensionärernas år nästa år, och jag hoppas att fler partier ansluter sig till den här linjen och röstar också för garantitillägget. Det är ändå tusen kronor mer skattefritt i månaden, till den grupp pensionärer som har svagast ekonomi. Vi kan nästa år ta viktiga steg för att få bort det här fenomenet med fattigpensionärer, sade Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) i Magdalena Anderssons regering, i TV4:s Nyhetsmorgon.

Förslaget: Öka pensionsavgifterna – för att höja pensionerna

Samtidigt pågår diskussioner på såväl politisk nivå som från olika intresseorganisationer om hur pensionerna kan höjas på sikt.

Enligt SPF Seniorerna, en rikstäckande intresseorganisation för landets äldre, bör pensionssystemet inte satsa på att dela ut ett överskott från inbetalningarna såsom de ser ut i dag – utan i stället satsa på att höja pensionsavgiften. Det uppger Anna Eriksson, presschef och sakkunnig i pensionsfrågor hos SPF Seniorerna, för Dagens Nyheter.

”Att dela ut överskottet löser inte problemen med pensionssystemet. Anna Eriksson tycker att överskottet istället ska användas när systemet riskerar underskott, vilket skedde tre gånger 2010-2014. Vi ser hellre höjda avgifter som kommer dagens och framtidens pensionärer till del genom en omläggning av arbetsgivaravgifterna där 18,5 procent av lönesumman går till pensionssystemet”, skriver SPF Seniorerna på sin hemsida.

SPF Seniorerna tycker i stället att överskottet i pensionssystemet ska användas som extra buffert. I stället lanserar de ett förslag som skulle innebära en omgörning av systemet med arbetsgivaravgifter.

Så mycket mer kan det bli för en pensionär

Detta skulle innebära höjda inbetalningar till pensionssystemet. De tycker att 18,5 procent av den totala lönesumman ska gå till pensionssystemet.

Enligt SPF Seniorernas egna uträkningar skulle detta kunna ge en rejäl skjuts i pensionerna – jämfört med hur det skulle se ut vid exempelvis en utbetalning av en del av överskottet i pensionssystemet, en så kallad ”gas”.

Nu vill de se en höjd pensionsavgift, för att dagens och morgondagens pensionärer ska få en bättre pension.

– En höjd avgift bör ge runt 1 000 kr mer per månad för en vanlig pensionär, medan en gas – beroende på hur den konstrueras – bör ge 200-400 kr per månad, säger Eriksson till DN.

Fler pensionärer ska få sänkt skatt.
Genrefoto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...