Furuviksparken vill ta in nya schimpanser – möts av hård kritik: ”Inte kapabla” 

Idag är det ett år sedan händelserna på Furuvikparken då schimpanserna rymde ur sitt hägn. Fyra av sju schimpanser sköts ihjäl, något som skakade hela Sverige.

Nu berättar parken att de vill ta in nya schimpanser, en plan som får skarp kritik.

Idag, för ett år sedan, glömde personal att stänga en grind till schimpansernas hägn i aphuset i Furuvik. Något som ledde till att fyra av sju schimpanser rymde.

För att undvika att människor skulle komma till skada, uppmanades allmänheten hålla sig inomhus.

En jakt startades efter de saknade schimpanserna men mitt i den vilda jakten kom uppgifter om att sömnampuller saknades och till följd av det sköts de ihjäl, en efter en.

– Den enda utvägen vi ser är tyvärr att avliva schimpanserna, vi har inte tillräckligt med sömnmedel, sade Annika Troselius, kommunikationsansvarig på Furuviksparken, då till P4 Gävleborg.

Strax därefter kom beskedet att schimpanserna Santino, Linda, Manda och Torsten skjutits till döds, något som väckte skarp kritik i sociala medier.

Skjutningen fick skarp kritik

Ilskan från allmänheten var stor på Furuviksparkens Facebooksida.

”Fruktansvärt det ni gjorde, finns gott om öppna veterinärskliniker runt gävle så att aporna skulle utgöra hot eller att de inte finns tillräckligt med Sedering är bara vidrigt ursäkter! Oförlåtligt, skrev en ilsken person i en kommentar på Furuviksparkens Facebook-sida.

”Blir så fruktansvärt arg! Hoppas att INGEN stöttar denna djurparken”, skrev en annan person i en kommentar på Facebook-sidan.

”Stackars chimpanserna och alla andra djur i djurparkerna”, skrev en tredje.

Furuvik
Foto: Fredrik Sandberg, TT/ Shutterstock

Furuviksparken vill ta in nya schimpanser

Nu, ett år efter händelsen, har de tre överlevande schimpanserna börjat återhämta sig.

Men att de är en sådan liten grupp kritiseras av docenten Tomas Bergström, som också tidigare arbetat som zoolog på Furuvik.

– Det tror jag blir tråkigt för dem. Det stimulerar nog dem inte särskilt mycket, säger Tomas Bergström till TV4.

Men Furuviksparkens vd Sandra Wilke är inte beredd att hålla med om att de inte skulle må bra.

– Vi ser att de mår bra men långsiktigt ser vi att de antingen behöver få nya schimpanser till sig, eller komma i nya hem i nya grupper, säger vd Sandra Wilke.

Att de däremot har planer på att utöka gruppen får skarp kritik från Tomas Bergström.

– De har med all önskvärd tydlighet visat att de inte är kapabla att ta hand om så här högt stående djur som schimpanser. Det var ju närmast en massaker i Furuvik, och det är väl högst tveksamt om det är lämpligt att de får fortsätta ha schimpanser, säger Thomas till TV4.

Men Sandra Wilke håller fast vid att det är Furuvikspersonalen som bestämmer och att de kommer fatta ett beslut utifrån Schimpanernas bästa.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av din åsikt på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...