Gäng drack 104 shots och tog springnota – så blev deras straff

 

BrottTT

Fem personer döms till fängelse i härvan runt den omtalade springnotan på över 80 000 kronor på restaurang Atmosfär i Malmö.

På juldagen 2023 åt ett sällskap på 35 personer middag för totalt 82 157 kronor på restaurangen. Men när det blev dags att betala försvann de i taxi utan att betala.

Nu döms fem personer till fängelse i den härva som rullats upp efter krogbesöket.

En 43-årig man och en 31-årig kvinna döms till två års fängelse vardera. En 34-årig man döms till ett år och åtta månaders fängelse. En 37-årig kvinna döms till ett år och sex månaders fängelse.

Kvittot från kvällen ingår i polisens utredningsmaterial. Det visar att det inte bara har ätits gott, utan också har druckits friskt. Till exempel två flaskor champagne av märket Dom Pérignon, konjak, rom och drinkar, liksom 104 hot shots.

Ideel förening skulle stå för notan

De fyra huvudmisstänkta har hävdat att de hade avtalat med restaurangen om att betala med faktura, vilket restaurangägaren förnekar. De har också medgett att de vid tillfället inte hade pengar att betala med, utan att de först behövde samlas in av den ideella förening som skulle stå för kalaset.

Åklagaren anser att de fyra har satt i system att starta ideella föreningar för att kunna konsumera på faktura, utan någon avsikt att betala. Middagen på Atmosfär var bokad av en ideell förening, som enligt de dömda hade som syfte att hjälpa utsatta familjer.

Personerna var åtalade för sammanlagt ett 20-tal bedrägerier. Enligt åklagaren handlar det om ”allt mellan himmel och jord”. Från godis, skor och livsmedel till att hoppa på trampolinpark, vara på spa och gå på restauranger.

Bedrägerierna har ett värde på över en miljon kronor ska ha skett mellan augusti 2022 och mars 2024.

En 29-årig kvinna som inte varit frihetsberövad döms för fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av häleri. Kvinnan döms till fängelse i ett år.

Restaurang Atmosfär i Malmö, där ett stort sällskap tog en springnota på över 80 000 kronor förra julhelgen. Arkivbild
Restaurang Atmosfär i Malmö, där ett stort sällskap tog en springnota på över 80 000 kronor förra julhelgen. Arkivbild