Efter två år av en enorm belastning på sjukhusens IVA-avdelningar nås vi nu av det glädjande beskedet.
I västra Götalandsregionen intensivvårdas ingen patient för covid-19, rapporterar P4 Göteborg.
Trots spridningen av nya coronavarianter har andelen personer som blivit svårt sjuka av viruset minskat. Majoriteten av svenskarna har vaccinerat sig, vissa har nu tagit sin fjärde dos.
– Idag har 61 procent i befolkningen över 18 år tagit sin tredje vaccindos. Eftersom vaccinet är det enskilt viktigaste för att skydda mot covid-19, så är det angeläget att vaccinationstäckningen fortsätter att öka och att den också fördelas jämnare i befolkningen, säger biträdande avdelningschef Sara Byfors, enligt Folkhälsomyndigheten.
I början av februari slopades samtliga restriktioner och vi kan allt mer gå tillbaka till ett liv som före pandemin.
Under senaste två åren har Sveriges regioner arbetat under hård stress och press. Inom vården har personalen slitit natt och dag för att rädda liv. Förhållandena har varit tuffa och intensivvårdsavdelningarna, IVA, var i perioder överbelastade.
LÄS MER: Här får regionens hjältar tusentals kronor i bonus – för sitt hårda slit under pandemin
Ingen intensivvårdas för covid-19 i Västra Götaland
Men i takt med att vaccinationerna ökade blev också svenskarna mindre sjuka i covid-19.
Enligt Folkhälsomyndigheten så minskar antalet nya patienter på intensivvårdsavdelningar för varje vecka.
Under veckan har 31 personer med covid-19 lagts in på IVA. Under föregående tre veckor låg siffran på 40. Statistik visar också att personer som avlider i covid-19 har slutat öka.
Nu nås vi också av det glädjande beskedet att för första gången på två år intensivvårdas ingen covidsjuk patient i Västra Götalands-regionen, rapporterar P4 Göteborg.
Enligt regionens hemsida fanns det på fredagsförmiddagen 190 patienter med konstaterad covidsmitta inlagda på sjukhuset, men ingen av dem på intensivvårdsavdelningen.
Sveriges regering har föreslagit att från och med 1 april 2022 ska inte covid-19 längre klassas som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom.