Varje år säljer barn över hela Sverige majblommor för att samla ihop pengar till utsatta barn.
I år står 16-åriga Alexis Monnakgotla för den unika designen.
– Min kompis heter Viola, så majblomman blev violfärgad, säger hon i ett pressmeddelande.
Det finns få saker som sprider lika mycket värme och omtanke som Majblomman gör varje år.
Det har gått 116 år sedan den första majblomman såldes i Sverige. Tanken var från första början att göra skillnad för barn och unga i utsatta situationer.
Sedan dess delar Majblomman ut ekonomiskt stöd till 25 000 barn i Sverige varje år.
Men behovet av mer hjälp är stort.
1 av 10 barn lever i ekonomisk utsatthet
Idag lever 1 av 10 barn i ekonomisk utsatthet och för varje år växer behovet av extra stöd. Det är bakgrunden till årets majblommas unika design där ett av tio blomblad saknas.
– Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill markera hur allvarligt vi ser på det ekonomiska läget ur barnperspektiv. Vi hoppas och tror att svenska folket kommer att förstå symboliken. Det är tufft för många barnfamiljer, särskilt efter två år av ökade levnadskostnader och inflation. Den udda majblomman är en påminnelse om statistiken: 1 av 10 lever i barnfattigdom, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell i ett pressmeddelande.
Designen är skapad av 16-åriga Alexis Monnakgotla på Björngårdsskolan i Stockholm och under torsdagen fick hon presentera sin kreation för det svenska folket.
Tillägnar blomman till en kompis
Årets majblomma 2024 är violfärgad och enligt Alexis har färgen inspirerats av bästa vännen Viola.
– Min kompis heter Viola, så majblomman blev violfärgad! Vi blev bästisar på ett teaterläger, och juryn fastnade för min motivering där jag skrev om det. Majblomman jobbar ju för att alla barn ska få hålla på med aktiviteter på fritiden, säger Alexis i ett pressmeddelande.
För Tv4 berättar Alexis mer om hur hon tänkte.
– Hon betyder väldigt mycket för mig, så då tänkte jag att jag kan tillägna blomman till henne.