Foto: Pontus Lundahl/TT

Här får de äldre varken lunch eller middag – kommunen sparar in på boendena: ”Måste sätta ner foten”

Ludvika kommun har bestämt att det inte ska serveras någon lunch på helger och helgdagar på tre av äldreboendena i området. På ett tredje ska alla middagar dras in.
Det har fått de boende att rasa.
– Vi måste sätta ner foten någon gång. Det ska inte gå att köra över oss hur som helst, säger Ingalill Bjurholm till Dala-Demokraten.

De allra flesta tycker att det är en självklarhet att de äldre som bor på boenden runtom i landet ska få lagad mat morgon, dag och kväll. Det är inte så mycket begärt.

Men i Ludvika kommun kommer det nu att ske stora förändringar. På Ängsgården, Lingongården och Milan kommer det från den 1 oktober inte längre att serveras luncher för de boende på helgerna och på helgdagar. Det hela beror på att kommunen måste göra besparingar.

– Det är åt helvete. Det är dåligt nu och så ska det bli ännu sämre. Det är ingen riktig mat. Och dessutom dåligt gjord. När de serverar middag så är det någon soppa eller någonting. Och det är väl ingen middag heller, säger Arne Blidberg, som bor på Ängsgården, till Dala-Demokraten.

”Får försöka klara oss”

De boende förväntas nu alltså klara sig själva och laga den mat de vill äta vid de tillfällen då det inte serveras i den gemensamma matsalen. Många som tidningen pratar med säger att de säkerligen kommer att överleva, men att det blir både tråkigt och lite jobbigt att behöva lösa måltiderna själv. Flera kommer att börja värma färdigrätter i mikron.

– Man får försöka klara sig själv. Men hur många är det som kan göra det? De som jobbar här är redan överbelastade. De kan ju inte hinna med, det är ju omöjligt, säger Åke Andersson, också på Ängsgården, till lokaltidningen.

Tror inte på besparingen

90-åriga Ingalill Bjurholm är en annan som bor på ett av kommunens äldreboenden. Hon tror personligen inte att kommunen kommer spara så mycket pengar på de indragna måltiderna.

– Det värsta är att nu kommer de att få sitta på sina rum, de gamla, och aldrig få någon kontakt. De flesta kan ju inte gå själva. Och personalen kommer inte att få tid till det. Och hur tror de att personalen ska ha tid att stå och värma mat åt dem uppe? De kommer att bli utarbetade och sjukskrivna. Och köpa sån här mikro-mat som det inte är någon näring i heller. Jag tycker att det här är dåligt genomtänkt faktiskt. Det måste finnas andra sätt att spara än på de gamla, säger hon.

Det här låter ju helt galet och fruktansvärt tragiskt. Klart våra äldre ska ha mat – och därtill bra mat! De har varit med och byggt det här landet.

Det krävs uppryckning NU! Vad tycker du borde göras? Skriv en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev