Här får fångarna vaccin före kriminalvårdarna – fackets kritik: ”Sticker i ögonen”

På flera anstalter och häkten vaccineras de intagna före personalen.

Detta väcker reaktioner.

– Vi måste stoppa smittan från att ens komma in, säger Christer Hallqvist, ordförande för fackförbundet Seko Kriminalvården till Aftonbladet.

Under pandemin har många människor lyssnat till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, tvättat händerna och hållit avstånd. Folk har börjat arbeta hemifrån och avstått från nära kontakt med andra.

Något som intagna på landets fängelser och häkten, kanske inte haft samma förutsättningar för. 

I vintras rapporterade SVT om att 48 av 57 intagna på fängelset i Kalmar smittats av covid-19. Det spekulerades bland annat i att trånga lokaler var en av anledningarna till utbrottet och en konsekvens blev att all besöksverksamhet fick läggas på is. Något som blev tungt för en del intagna.

– Det är klart att det påverkar våra klienter och även personalen som verkligen får slita. Det är dessutom jättesvårt att ha en uppfattning om när det kan vara över. Vi får ta dag för dag och vi får göra planer, sade anstaltschefen Hans Lagerlöf då till SVT.

Vaccinationerna i full gång

Nu pågår vaccinationerna för fullt runt om i landet och sedan en tid tillbaka har man även börjat vaccinera de intagna inne på anstalterna.

Detta skulle kunna innebära att de frihetsberövade, inom en snar framtid, åter kan börja ansöka om att få ta emot besök eller permission, då snart hälften av alla de som sitter i fängelse eller häkte ha fått vaccin, rapporterar Ekot

Men vilka i samhället som får tillgång till vaccinet först kan skilja från region till region.

Vaccination
Foto: Johan Nilsson/TT

Olika prioriteringar

Som Aftonbladet tidigare skrivit om har bland annat regionerna Stockholm, Sörmland, Blekinge, Jämtland/Härjedalen och Västerbotten valt att placera de intagna i den prioriterade gruppen – fas tre. 

”Intagna på anstalt räknas i vår region som att de hör till fas 3 i och med att de lever i en socialt utsatt situation och befinner sig i ”ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder”, skriver Region Västerbotten till Aftonbladet.

Om de intagna vaccineras i fas tre, innebär det i flera fall att de får vaccinet före, kanske äldre, kriminalvårdare.

fängelse, galler
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Väcker reaktioner

Detta och strategin, är något som väckt reaktioner och det råder minst sagt delade åsikter om vilken som är den rätta vägen att gå.

– Med tanke på att det är personalen som är ute i samhället och riskerar att ta in smittan till fängelser och häkten så borde de ju prioriteras före de intagna. Det handlar ju om att vi måste stoppa smittan från att ens komma in, säger Christer Hallqvist, ordförande för fackförbundet Seko Kriminalvården till Aftonbladet.

För Aftonbladet berättar även Christer Hallqvist att det sticker i ögonen på en del anställda när yngre intagna får vaccinet före dem eftersom de vistas i samma trånga miljöer. Han menar även att möjligheterna till att isolera 

– Det är trångt och det kan bli väldigt stor smittspriding. Alla häkten och fängelser har inte toalett på rummet utan man delar med alla andra. På de ställen där smitta har kommit in har man i princip fått isolera hela avdelningar, säger han.

 

Läs mer om...