Här tågar pensionärer – för att bevara kontanterna i samhället: ”Måste finnas kvar”

Under torsdagen samlades medlemmar från PRO, SPF seniorerna och ”kontantupproret” för en samlad demonstration mot det kontantlösa samhället.

Kravet? Införa en lagstiftning som tvingar handlare att ta emot kontanter.

Allt fler butiker slutar ta emot kontanter, och ännu fler kommer det att bli, då Sverige går mot ett kontantfritt samhälle.

Många tycker förstås att det är smidigt men samtidigt är det många som känner stor oro inför ett samhälle som inte längre hanterar kontanter.

I mitten Christina Tallberg på ett seminarium i riksdagen. Foto: Annelie Nygårds, PRO.

Under torsdagen samlades medlemmar från både PRO, SPF seniorerna och medlemmar från samlingsorgnaisationen ”Kontantupproret” för en demonstration på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm.

Målet var att visa sitt missnöje mot det kontantlösa samhället.

– Vi tycker att man borde införa en lagstiftning för att kontanter måste tas emot av handlare. Det måste finnas kvar, säger Christina Tallberg, Ordförande på PRO till Newsner.

Allvarlig betalkris

I början på november upplevde Swedbanks kunder omfattande problem då de varken kunde betala med kort, komma in på hemsidan eller swisha.

Först omkring fyra timmar senare meddelande banken att problemet var löst.

I samma veva drabbades även Nordea av tekniska problem med vissa kortbetalningar.

Och det är just sårbarheten i samhället som Christina Tallberg trycker på.

– Det är viktigt att vi förstår det här med att vårt samhälle är sårbart och bygga upp en beredskap. För det kan inträffa händelser som vi inte kan förutse, säger Christina.

Foto: Annelie Nygårds, PRO.

Och i och med att kontanterna minskat i samhället blir en sådan här typ av betalkris allt allvarligare.

Framförallt för de personer som är beroende av ett och samma betalningsalternativ.

– Det är ganska tydligt. Det finns en stor grupp i samhället som inte kan eller känner sig osäkra kring att använda sig av digitala verktyg i samhället. Och för dem måste vi skapa förutsättningar, säger Christina Tallberg till Newsner.

”Måste prata om riskerna”

Christina tycker att man fokuserar mycket på riskerna för brott i handeln, men tycker i stället att man borde skifta fokuset en aning.

Foto: Annelie Nygårds, PRO.

Framförallt eftersom ökningen av bedrägerier mot äldre ökat de senaste åren.

– Man pratar mycket om riskerna med kontanter i handeln, men ganska lite om riskerna för enskilda äldre, säger Christina och tillägger.

– Många bedragare koncentrerar sig på att erbjuda sina ”tjänster” till äldre personer. Och trots att vi i varje sammanhang säger att man aldrig ska lämna ut koder, nummer eller ge tillgänglighet till sina konton och att banker aldrig tar kontakt över telefon så är det många som faller till föga och låter sig luras.

Enligt Christina har PRO flera utbildningar där man lär ut de digitala verktygen. Bland annat kan man få hjälp med att logga in på 1177 och andra väsentliga hemsidor.

Vill se en lagstiftning

Men trots det är det många som fortfarande inte kan eller känner sig bekväma med att använda sig av digitala betalningsmetoder.

– Många skulle känna sig tryggare om de fick använda kontanter i stället för att betala med kort eller swish, säger Christina till Newsner.

Henry Olsson, vice riksbankschef, håller med om att en lagstiftning som tvingar handlare att ta emot kontanter vore att föredra.

– Vi tycker att man för länge sedan borde ha övervägt en lagstiftning på det här området, säger han till Tv4.

Just nu pågår en utredning av statens roll på betalmarknaden. Resultatet ska presenteras i november 2022 och innan dess kommer det inga besked från ansvarig minister.

Vad tycker du om det här? Vill du bevara kontanterna i samhället? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.