Hårda kravet – efter regeringens nya besked till seniorerna: ”Höj den allmänna pensionen”

Trygghetspension och höjd bostadstillägg till landets seniorer föreslås av regeringen.
Men SPF Seniorerna och PRO vill nu se en större översyn av pensionssystemet.
– Från PRO:s sida väntar vi dock fortfarande på det viktigaste förslaget nämligen höjd allmän pension. För att det ska bli möjligt måste inbetalningarna till pensionssystemet öka, säger Jan Andersson på PRO.

Det var torsdagen som regeringen presenterade en nyhet för landets pensionärer i finansminister Magdalena Anderssons (S) kommande höstbudget.

En ny så kallad ”trygghetspension” ska införas, om regeringens budget går igenom riksdagen. Samtidigt som bostadstillägget höjs enligt förslaget.

– Trygga pensioner är en grundbult i det svenska välfärdssamhället. I budgeten för 2022 tar vi flera viktiga steg för ökad trygghet för såväl blivande som nuvarande pensionärer. Vi föreslår en trygghetspension för dem som slitit ut sig i arbetslivet och inte orkar till pensionen. Dessutom föreslår vi höjt bostadstillägg för pensionärer, sade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i ett pressmeddelande.

STOCKHOLM 20200918 Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterar en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad. Regeringen går vidare med sitt förslag om ett pensionstillägg till de som har de lägsta nivåerna på allmänna pensionen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Den så kallade ”trygghetspensionen” riktar sig till de som arbetat hårt under ett helt yrkesliv och därför behöver gå i pension innan 65. Dessa ska kunna få sjukersättning från att de fyllt 60 till 65 – i stället för att ta ut pensionen i förtid. Hur mycket detta kan komma att kosta ska regeringen återkomma till.

”Kan vara ett steg i rätt riktning”

Förslaget har under veckan välkomnats av de två stora intresseorganisationerna för pensionärer, PRO och SPF Seniorerna.

– Det är naturligtvis bra och något PRO slagits för länge. Vi har länge haft ett system där dessa människor dels fått betala en högre skatt, dels haft svårt att få ersättning och därför behövt ta ut en förtida pension som inneburit att de fått en låg pension under hela livet, säger Jan Andersson, vice ordförande för PRO.

SPF Seniorerna är försiktigt optimistiska inför den nya ”trygghetspensionen”.

STOCKHOLM 20210906 Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad. Regeringen vill skapa en ny myndighet för systemövergripande kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen. Foto: Henrik Montgomery / TT

– Under många år har politiken blundat för den bristande kopplingen mellan kringliggande trygghetssystem och pensionssystemet. Detta har bidragit till att människor tar ut pension tidigare än de borde, i dagsläget bör en 65-åring arbeta till runt 68 års ålder för att mildra att vi lever allt längre. Så långt upp i ålder som pensionssystemet kräver att man ska arbeta måste man kunna försörja sig. Ett steg i rätt riktning kan vara en trygghetspension, säger Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson. Foto: Margareta B Sandeback/SPF Seniorerna/pressfoto
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson. Foto: Margareta B Sandeback/SPF Seniorerna/pressfoto

”Lappande och lagande”

Hon menar emellertid att pensionssystemet behöver en kraftig förändring – och kallar regeringens politik för ”lappande och lagande”.

– Samtidigt vet vi att det finns många pensionärer som har en svag pension men som antingen inte nås av dagens besked eller som ändå inte får sina inkomster att räcka. Det lönar sig alldeles för dåligt att ha arbetat ihop sin pension idag, åt detta görs mycket lite med dagens förslag. Regeringen tvingas återkommande in och göra kortsiktiga justeringar i olika delar av systemet där det brister, detta lappande-och-lagande inte i längden. Det visar med all tydlighet att hela pensionssystemet måste genomgå en total översyn där man vänder på alla stenar, säger Eriksson på den egna organisationens hemsida.

PRO och SPF Seniorerna om nya bostadstillägget: ”Välkommet”

I budgetförslaget som presenterades i förra veckan står också att läsa hur taket för bostadstillägget höjs från 7 000 kronor till 7 500 kronor.

Samtidigt som PRO välkomnar detta, ser intresseorganisationen ett än viktigare steg framöver.

– Från PRO:s sida väntar vi dock fortfarande på det viktigaste förslaget nämligen höjd allmän pension. För att det ska bli möjligt måste inbetalningarna till pensionssystemet öka, säger Jan Andersson på PRO.

På SPF Seniorerna välkomnas regeringens besked om höjt bostadstillägg.

– Det är välkommet att regeringen förstärker bostadstillägget, det når de närmare 15 procent av pensionärerna som har bostadstillägg. Vi vet att bostadskostnaderna för många av de berörda seniorerna ökat snabbare än pensioner och bostadstillägg. Det är därför positivt med en höjning av bostadskostnadstaket för de med höga hyror och en generell förstärkning av konsumtionsdelen i bostadstillägget, säger Eva Eriksson på SPF Seniorerna.

Genrefoto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Håller du med PRO och SPF Seniorerna i sin kritik? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

 

Läs mer om...