Genrebild. Foto: Shutterstock/TT

Hemtjänsten glömde allvarligt sjuk brukare – låg i smärtor ensam en hel helg

Det var i Lomma som en vårdtagare tragiskt nog insjuknade och behövde akuta insatser. Men trots detta kom det aldrig någon till undsättning. Istället glömdes den sjuka brukaren bort av hemtjänsten, och fick spendera hela helgen sängliggandes ensam med sina smärtor, rapporterar Sydsvenskan.

En vänlig granne hade hjälpt den sjuka personen kontakta hemtjänsten för att få hjälp under fredagen. När ansvarig personal kom dit bedömde de läget som allvarligt och en ambulans fick komma till bostaden. Därefter bestämde räddningstjänsten tillsammans med hemtjänsten att sätta in akuta insatser kommande helg.

Men så blev det inte.

Först på tisdagen fick brukaren hembesök, och hade då spenderat hela helgen ensam i så pass svåra smärtor att personen i fråga inte kunnat ta sig ur sängen.

”Tillgång till mat och dryck är okänd. Försämrat allmäntillstånd, ingen hygien utförd,” står det i rapporten som Sydsvenskan tagit del av.

Läs mer: Nu får äldre inte hjälp av hemtjänsten att handla i butik längre – tvingas köpa mat på nätet

Socialchefens ord om det inträffade

Efter den tragiska incidenten har brukaren förflyttats till boende och händelsen har anmälts enligt Lex Sarah.

– Våra experter utreder detta för att se: Är det någon enskild som har gjort något felaktigt, eller en rutin som inte fungerar? Men jag har inte den utredningen på bordet än, säger Lommas socialchef, Annikki Tinmark, till tidningen.

I samma veva får hon frågan gällande huruvida några åtgärder vidtagits efter händelsen.

– Det åtgärdas alltid så mycket man kan i stunden i alla sådana här ärenden. Ute i verksamheten har de ett ansvar att göra det. Exakt vad de gjort, det vet jag inte. Men man inväntar ju inte en lång utredning och fortsätter göra fel, svarar hon då.

Läs mer: Hemtjänstpersonal stal pengar från 100-åring – så hårt blir straffet efter fräcka bedrägeriet

Sånt här får bara inte hända!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev