Foto: TT/Shutterstock

Hemtjänstpersonal struntade i att tvätta händerna – orsakade 18 fall av magsjuka

Flera fall av vinterkräksjuka orsakades av brister i handhygien inom hemtjänsten under vintern, rapporterar Borås Tidning.

Magsjuka kan vara både påfrestande och tufft att hantera, särskilt för personer som är sköra, redan sjuka eller äldre.

Trots detta förekom det brister i handhygien bland hemtjänstpersonal i Tranemo, vilket ledde till ett allvarligt utbrott av vinterkräksjuka i början av året. Totalt insjuknade 18 personer under en tvåveckorsperiod, rapporterar Borås Tidning.

Läs mer: Hemtjänstpersonal stal pengar från 100-åring – så hårt blir straffet efter fräcka bedrägeriet

Saknades rutiner för att hantera sjuka brukare

Enligt tidningen orsakades utbrottet av både bristande hygien och felaktig användning av skyddsutrustning. Dessutom saknades information om vilka som blivit sjuka. Detta innebar att personalen kunde besöka en sjuk patient och därefter åka hem till en frisk person, som i sin tur blev smittad.

En lex-Maria-anmälan har gjorts, och utredningen visar på allvarliga brister i hygienrutinerna. ”Några i omvårdnadspersonalen menade att hygienrutinerna ’inte hjälper'”, står det i rapporten som Borås Tidning har tagit del av.

I efterdyningarna har kommunen vidtagit åtgärder och ärendet har avslutats. Bland annat har de säkerställt att handskar, handsprit, tvål och andra nödvändiga tillbehör finns tillgängliga hos brukarna. En checklista med rutiner för hantering av magsjuka är också på väg att införas.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev