Missing Peoples viktigaste verktyg är deras Facebook. Men organisationen har vid flertalet tillfällen tvingats stänga ner efterlysningarna på sidan – på grund av främlingsfientliga kommentarer. – Det är fruktansvärt att det ska behöva vara så här, säger Åsa Westlund på Missing People till Newsner.
Missing Peoples sida på Facebook är en av Sveriges största. Över en halv miljon personer följer den ideella organisationen som hjälper polis och anhöriga att leta efter försvunna personer. En av de mest uppmärksammade insatserna på senare tid är sökandet efter 17-åriga Lisa Holm.
På sin Facebooksida publicerar man nästan uteslutande efterlysningar och information om olika sökinsatser landet runt.
Inlägg som är av största vikt för organisationens arbete.
– Det händer ofta att det är ett Facebookinlägg som leder till att ett fall klaras upp. Det kommer in tips och ibland är det den eftersökta personen själv som hör av sig. I många fall får vi och polisen tips och kan se till att personen återfinns i tid, säger Åsa Westlund, sociala medier-ansvarig på Missing People.
Men ett stort problem för Missing People är att man vid flertalet tillfällen tvingats plocka ned efterlysningarna – på grund av främlingsfientliga inlägg i kommentarsfältet.
– Det har varit så mycket hat att de anhöriga tagit så illa vid sig att de sagt åt oss att ta bort efterlysningen. De anhöriga läser ju på vår Facebooksida med förhoppningen om att efterlysningen ska leda till att den försvunna personen är återfunnen, säger Åsa Westlund.
Om Missing People publicerar en bild på till exempel en tjej i slöja eller en somalisk kille, så vet man att hatet kommer flöda i kommentarsfältet.
– Vi är flera personer som sitter och modererar inläggen konstant. Men ibland hinner vi inte rensa tillräckligt snabbt, säger Åsa Westlund.
– Vi uppmanar alltid folk att inte kommentera i onödan. Vi blockerar personer som skriver olämpliga saker.
Människor anmäls försvunna varje dag i Sverige och Missing People söker inte bara efter personer som gått vilse.
– Många som försvinner mår psykiskt dåligt. Om de då läser vad som skrivs om dem på vår Facebooksida så kan det vara en kommentar som får bägaren att tippa över. De som kommenterar hatiskt tänker nog inte på det, utan vill bara få ut sin åsikt, säger Åsa Westlund.
Då Missing Peoples Facebooksida bara fortsätter att öka i antal följare, är problemet med kommentarerna tyvärr växande.
Men Åsa Westlund hoppas att fler ska bli medvetna om trollen och inte svara på inläggen i efterlysningarna. På sikt kanske det kan leda till att de främlingsfientliga kommentarerna blir färre.
Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.