När Åsa, 25, ville bli blodgivare fick hon som svar att hon inte var lämplig. Anledningen var inte att det var något fel på hennes blod. Problemet var att hon är döv. Kliniken var orolig för att de inte skulle kunna kommunicera med henne, skriver Metro.
Beskedet fick hon via mejl, från Kristina Josefsson, biträdande verksamhetschef för laboratoriemedicin på Kungälvs sjukhus. Och det var tydligt att det inte var något problem med Åsas blod, det var hörseln som var problemet. Och då bör det tilläggas att Åsas syster hade erbjudit sig att tolka.
”Det bekymrar mig hur vi skall hantera om du skulle må dåligt i samband med blodgivningen. Hur kan vi kommunicera med dig så att både vi och du känner oss trygga?”, skrev biträdande verksamhetschefen i mejlet, enligt Metro.
Verksamahetschefen tillade att personalen inte var van att bara jobba med skriftlig kommunikation och att de kunde bli problem om Åsa exempelvis skulle svimma efter att ha lämnat blod. Men hon tycket ändå att Åsa skulle känna sig nöjd med att hon försökt att bli blodgivare och att hon kanske kunde värva någon annan istället.
Möjligheten att anlita en professionell teckenspråkstolk togs aldrig upp.
– Jag kände att det här får vara nog, säger Åsa till Metro.
Efter avslaget om att bli blodgivare hörde Åsa av sig till klinikchefen via mejl och skrev att hon tyckte att hon blivit diskriminerad. Tre dagar efter det fick hon svar, kliniken bad om ursäkt och sa att Åsa skulle få en teckentolk för att kunna lämna blod.
Men Åsa känner sig fortfarande illa behandlad och har tappat lusen att bli blodgivare. Hon har anmält kliniken till Diskrimineringsombudsmannen och Justitieombudsmannen. Men ingen av myndigheterna har gått vidare med anmälan. Så nu försöker hon att uppmärksamma folk och sprida kunskap om diskriminering mot döva på andra sätt.
Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.