Anna Löfving tyckte att det kändes hemskt att se tiggarna på gatorna i Mariefred och bestämde sig för att hjälpa till. Nu har hennes initiativ gjort att tiggarna fått jobb.
Det var för runt ett år sedan som de första tiggarna kom till lilla Mariefred. En av som som reagerade direkt var Anna Löfving, chefredaktör och ägare till Mariefreds Tidning. Hon såg dem sitta och tigga på gatorna och bestämde sig för att göra något för att hjälpa dem.
– Det blev en otrolig kontrast till idyllen här. Det är hemskt om barnen ska växa upp med att se människor så förnedrade, säger Anna till Aftonbladet.
Först anordnades en loppmarknad och där samlade man in 20 000 kronor till EU-migranterna. Anna Löfving var en av dem som åkte ner till byn Crovu i Rumänien, där tiggarna kommer ifrån, och lämnade pengarna.
Det var under den resan hon insåg hur fattigt romerna i Rumänien har det. Anna Löfving startade då, tillsammans med före detta politikern Lotta Grönblad och pensionären Solveig Lundqvist, det som nu kallas ”I Mariefred har tiggarna rest sig upp” eller Mariefredsmodellen, uppger Aftonbladet.
De som bor i Mariefred kan nu via en Facebookgrupp anlita romerna för lite enklare jobb inom målning, snickeri, städning och trädgårdsarbete.
Elan och Nicolai Tudor är två av romerna som har fått jobb. De jobbar i dag med städning och målning. De kommer från Crovu och där har de fem egna barn. Men de tar även hand om en systers sju barn och båda sina mammor. Alla bor i ett enda rum.
– Vi vill inte tigga mer, vi vill jobba mycket. Och skicka pengar hem. Vi är väldigt glada nu, säger de till Aftonbladet.
Andra romer jobbar med att plocka och sälja bär på torget. De tjänar minst 75 kronor i timmen.
– Visst, vi hjälper bara de fem-sex som finns här. Men de i sin tur skickar pengar till runt tio personer var, så många fler i Crovu får det bättre. Det är ett pytteantal, men någonstans måste vi börja, säger Anna till tidningen.
Hennes förhoppning är att andra städer i Sverige ska ta efter Mariefreds modell. Men det finns också de som är kritiska till initiativet och menar att romerna ”tar” jobb från exempelvis städfirmor och hantverkare. Anna Löfving säger att hon inte har dåligt samvete och att om hon måste välja vilka hon ska hjälpa så väljer hon de som har det sämst.
Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.