Undersköterskorna är i uppror och kommer att manifestera för bättre vård åt patienter och rimliga villkor för personalen.
Ida Eliasson är grundare för manifestationen i Mariestad och hon har fått nog av bland annat tidspressade besök och besparingar inom vården.
– Det här är människor som man sparar in på. Det måste hända någonting, jag har fått nog, säger hon till Newsner.
Undersköterskeupproret stöds av Kommunals fackförbund och startades av grundarna Marie Wiberg och Jenny Klingstam. De kämpar för en bättre arbetsmiljö, villkor och bättre vård för patienterna. Den 22 augusti kommer upprorets namninsamling att lämnas in till socialminister Lena Hallengren och den 20 augusti hade insamlingen 14 000 namn på listan. De som skrivit på är både personal som jobbar inom vården men även folk utifrån.
– Ska det hända något så måste vi börja och vi måste hjälpas åt att dra vårt strå till stacken, säger Ida Eliasson, 29 år, som har startat manifestationen i Mariestad.
”Det är människor vi vårdar”
Upproret har bildat manifestationer på åtta olika städer i Sverige och kommer att demonstrera för en bättre arbetsmiljö samma dag som namninsamlingen lämnas in. Ida Eliasson belyser vikten av att lägga mer pengar på vården och tycker att myndigheterna har dragit in för mycket besparingar genom åren.
– Det ska hela tiden dras in på vården och det är människor vi vårdar. Det är inte ett mekaniskt arbete – det är människor vi arbetar med som behöver vård. Jag vill att man ska stötta yrket så att det inte blir tråkigt och tufft att arbeta inom. Men när det ska sparas in och dras in på välfärden och vården, så blir det tungt och motigt och då vill ingen utbilda sig till undersköterska, säger Ida Eliasson till Newsner.
Lägger ned på grund av kostnader
Hon belyser alla vårdhem på landsbygden som tvingas lägga ned på grund av kostnader.
– Man lägger ned vårdavdelningar, fast man har nya grejer. Det är patienter i korridorer för att man stänger avdelningar på sommaren. Återigen är det människor, inte en bil. Det blir tungt att få det att funka och det är svårt att hitta en lösning. Men allt handlar om pengar, säger Ida Eliasson till Newsner.
Tidsbestämda liv
Något som varit uppe på tapeten länge är de tidsanpassade besöken hemma hos brukarna. Besöken är beräknade att ta mellan 10 och 15 minuter och det spelar ingen roll om brukaren ska både äta, duscha och få renbäddat hemma hos sig. Men brukarna har ett schema där de bara får duscha en gång i veckan och har tidsbestämda dagar för när det ska städas eller när de får ut och gå med personalen.
– Ett sådant besök tar en timme egentligen. De kan ha tid för en promenad på fredag, fast vi kommer på en tisdag och det är fint väder. Men vi kan inte gå ut med dem då, vi får säga ”Du har tid för det på fredag”, men då kan det vara skitväder. Det blir ett schema för hur du ska leva och det är inte okej. Vill man ut och gå så ska man få göra det, säger Ida Eliasson till Newsner och fortsätter:
”Dusch en gång i veckan”
– Det är samma sak med en dusch – de får beviljat en dusch en gång i veckan. Men ibland kan man behöva duscha två-tre gånger i veckan, till exempel om det händer en olycka, då blir det extra stress för det finns inte utrymme för den tiden. På sommaren är det fuktigt och svettigt, men räcker inte tiden till så får de vänta, fast man kanske vill duscha dagligen då.
”En frustration”
Ida Eliasson vill att de äldre ska få välja själva och inte leva efter ett schema.
– Det blir en frustration för vi inte kan tillgodose den vården vi vill ge. Det är också en frustration om man tittar på sig själv. Om jag vill ta en snabbdusch på ett långt pass när det är varmt under sommaren, så går det inte för tiden finns inte.
”Hur skulle de själv vilja bli vårdade?”
Med manifestationen hoppas Ida kunna påverka och väcka fler människor om hur vården faktiskt ser ut. Hon hoppas även att politikerna inser allvarligt och lägger mer resurser på vården.
– Hela samhället måste få en ”aha-tanke”. Det är verkligen allvar – undersköterskorna går på knäna. Och inte bara att folk ser att vi har det tufft, utan anhöriga måste pressa på i sin tur och ordning med hela samhället. Då måste det ju ändras och hända någonting, ju fler vi blir desto mer kanske händer. Allt för att politikerna ska vakna och göra något – inte massa lovord och sedan sparas allt in på. Man kan inte spara på människoliv, det måste få kosta pengar. För hur skulle de själv vilja bli vårdade? Vi reagerar av en anledning, säger Ida Eliasson till Newsner.
Står du bakom undersköterskorna i den här kampen? Sprid då detta vidare för att få fler att höja rösten så att vården förbättras för både sköterskorna och patienterna!
Se hyllningsvideon till alla sjuksköterskor: