Tidsomställningsfrågan har varit omdebatterad länge.
Men beslutet om att avskaffa sommartid dröjer ytterligare.
– Kommer bli tidigast 2023, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) till Aftonbladet.
Sommartidens vara eller icke vara har varit omdiskuterad länge.
Bland annat visade en undersökning gjord häromåret att 8 av 10 EU-medborgare ville ta bort sommartiden och ha normaltid året om. Detta eftersom tidsomställningen upplevdes skadlig såväl för sömnen som den psykiska hälsan, och även för jordbruket och miljön.
Våren 2019 kom också ett rejält framsteg i frågan, då EU-parlamentet röstade ja till att avskaffa sommartid som vi känner till den i dag.
Enligt beslutet skulle varje enskilt medlemsland då få bestämma på egen hand om de ville övergå till evig sommartid eller evig normaltid.
Tanken var att beslutet skulle vara klart till våren 2021. Men ministerrådet i EU var oense – och ett definitivt beslut rann ut i sanden.
Avskaffad sommartid dröjer
Trots att frågan om att avskaffa sommartid har legat på borde länge, har inte mycket mer hänt sedan dess.
Förändringen som skulle ha skett i våras blev aldrig av – och att slopa tidsomställningen helt, kommer nu att dröja minst några år till.
Efter att beslutet är taget krävs det nämligen ytterligare 18 månaders koordinationsprocess för att samordna tiderna.
– Det är väldigt lite som har hänt de senaste sex månaderna. Den har varit blockerad i ministerrådet länge. Nu är det upp till Frankrike att lyfta frågan, som har nästa ordförandeskap, omställningen kan då tidigast försvinna 2023, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) till Aftonbladet.
Därför dröjer beslutet
Att man inte har kommit någon vart, trots att frågan har legat uppe på bordet så pass länge, har Johan Danielsson en möjlig förklaring till.
Han menar att det är en stort och energikrävande projekt – som ingen riktigt orkar ta tag i. Problemet är med andra ord att koordinera själva beslutet.
– Att avskaffa tidsomställningen finns det en majoritet för. Men efter att man tagit beslutet måste länderna bestämma vilken tidszon man ska befinna sig i, jag tror att det är där skon klämmer, säger han till Aftonbladet.
Tills vidare får vi alltså fortsätta ställa om klockan – åtminstone fram till år 2023.
Skulle du vilja avskaffa tidsomställningen och ha samma tid året om? Lämna gärna en kommentar – och dela vidare för att säga din åsikt!