Inger sydde samedräkt till hunden Kiku – hyllas för unika hantverket: ”Gillar att dela med mig utav kunskaper”

Inger Hellman i Sorsele har samiskt slöjdande och hantverk som hobby och tycker om att skapa både traditionella och unika verk.

Innan jul fick hon en ovanlig förfrågan från sina vänner söderut – de ville att hon skulle sy en samedräkt till deras lilla hund.

Många arbetstimmar senare pryder nu dräkten sin fyrfota bärare – och det kan vara den enda i sitt slag.

– Jag tycker att det är kul att hålla på och jag gillar att dela med mig utav kunskaper, säger Inger Hellman till Newsner.

Inger Hellman, 64, bor i Sorsele och älskar att sy och slöjda. Hennes huvudsysselsättning har tidigare varit renskötsel, intresset för hantverk har mer varit av en hobby.

Under sitt liv har Inger sytt och slöjdat mängder av bälten, armband och traditionella samiska dräkter – även kallad kolt – till familj och vänner.

Innan jul fick hon en förfrågan från ett par vänner om hon kunde tänka sig att sy en kolt till deras lilla Yorkshireterrier vid namn Kiku.

– Min första tanke var ”nej”. För i min värld där jag är uppvuxen i inlandet och fjälltrakter, jag har haft renar och hundar i hela mitt liv, för mig har inte hundar kläder, säger Inger till Newsner och skrattar.

– Men sen tänkte jag på att hon är liten och säkert kommer att frysa när de ska ut, så jag veknade till slut och sa ”okej, jag provar väl då”.

Kikus kolt
Kikus kolt. Foto: Privat

Noga med detaljerna

Paret som beställde kolten bor söder om Stockholm men mannen i förhållandet härstammar från Vilhelmina, där också Inger härstammar från. Det är noga med detaljerna när man skräddar en kolt.

– Varje område och varje släkt har ju mer eller mindre sin särprägel. Vi här på sydsamiskt område använder ju inte dräktdelar från nordsamiskt område. Den som är duktig kan lätt läsa av vart man kommer ifrån på kläderna, säger Inger Hellman och fortsätter:

– Så man får vara lite uppmärksam när man syr så att det blir på rätt sätt.

Unik i sitt slag

Inger har aldrig tidigare sytt något liknande förr, och henne veterligen så har hon aldrig hört om någon annan som sytt en sydsamisk kolt till en hund. Efter mycket detektivarbete på internet om idéer till mallar och mönster så började projektet ta fart.

– Det är ju dyrt tyg, och man vill vara säker på att man sätter saxen på rätt ställe, säger Inger Hellman.

Till sin hjälp hade Inger grannens Yorkshireterrier som modell.

– Men den lilla tiken väger fem hekto mer än Kiku. På en hund som väger lite drygt två kilo så blir det en jättestor skillnad, säger Inger och skrattar.

Efter många arbetstimmar så stod hunden Kikus kolt färdig. Det är en väldigt vacker dräkt med mängder av detaljer. Bland annat har den en vit och blå brosch som vittnar om mattes bayerska arv.

– Jag ville göra den så autentisk som möjligt med krage och barmkläde, säger Inger.

Kikus kolt
Kikus kolt. Foto: Privat

Mötts av mycket hyllningar

Efter att Inger lade ut bilder på det färdiga resultatet så har hon mötts av mängder av positiv respons. Bland annat så uppmärksammades hon i P4 Västerbotten.

– Jag lade ut en bild i en sameslöjdsgrupp på Facebook och jädrar vad det tog fart. Det har varit jättemånga som varit intresserade. De första som hörde av sig var ju givetvis Sameradion, så den har blivit lite viral, säger Inger Hellman.

Sedan Ingers hund-kolt uppmärksammats så har hon fått flera förfrågningar om att göra liknande saker. Trots att hennes verk blev så lyckat så känner hon inte för att göra om det. Däremot hjälper hon gärna andra med sina gedigna kunskaper inom sameslöjdens värld.

– Jag tycker att det är kul att hålla på och jag gillar att dela med mig utav kunskaper, säger Inger Hellman till Newsner.

Kikus kolt
Kiku med sin kolt. Foto: Privat

Vilken fantastiskt fin kolt som lilla Kiku fick! Ett riktigt fint hantverk som är väl värt att uppmärksammas!