Jan Guillous attack – mot ’Vår tid är nu’ i SVT: ”De har fel”

Jan Guillou går till attack – mot ”Vår tid är nu”.
I en artikel i tidningen Folket i bild/Kulturfront kritiserar den prisbelönte författaren SVT:s dramasuccé.
– Jan Guillou vet att det gäller att spetsa till dramatiken med de medel som står till buds, skriver Anna Croneman, dramachef på SVT, i ett svar till Expressen.

”Vår tid är nu” har gått i mål.

SVT:s tv-drama som har setts av miljontals svenskar är en stor succé för public service-kanalen. Först spelades två säsonger in – sedan stod det klart att kanalen även ville se en tredje och avslutande säsong med Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson i huvudrollerna.

Finalavsnittet av slutomgången visades på måndagen och massor av tv-tittare var spända på att få se slutscenerna. Samtidigt står det klart att SVT kommer att visa en specialomgång av Vår tid är nu någon gång under 2020. Den tar vid på 1950-talet och kommer att innefatta fyra specialavsnitt, i stället för åtta som har varit brukligt tidigare.

Foto: Johan Paulin/SVT

För skådisarna Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt var avslutet känslosamt – efter att den sista scenen hade spelats in.

I en intervju med Nöjeslivet beskriver Hedda ögonblicket som ”starkt”, och Charlie håller med.

– Det var megafint. Den sista scenen vi spelade in var också den näst sista scenen i ”Vår tid är nu”. Man visste inte riktigt vad som var vad. Vilka tårar som var Calles och vilka som var Charlies, säger han.

– Det var dels separationsångest. Rörd, ledsen, lycklig. Allt i någon slags känslobomb som exploderade.

LÄS MER: Känslostormen bakom kulisserna på Vår tid är nu – som tittarna inte fick se

Men den tredje säsongen innebär som sagt inte det definitiva slutet för tv-serien. Julen 2020 kommer SVT sända fyra avsnitt som utspelar sig mellan de två första säsongerna.

Foto: Johan Paulin/SVT

En av alla som har tittat på tv-serien är författaren Jan Guillou. I en artikel i Folket i bild/Kulturfront kritiserar han hur Vår tid är nu skildrar vänsterrörelsen och IB-affären under den tiden.

”Om denna historieskrivning kan man säga att den dels är grundfalsk, dels älskad av många och närmast officiell historia på Flashback och liknande SD-tillhåll på nätet”, skriver Guillou i Folket i bild/Kulturfront.

För Expressen utvecklar han:

– Det är en jättebra serie som jag gillar väldigt mycket att se men de har fel i sin juridik och de har fel i sin nidbild av den vänster där jag själv ingick och inte var terrorist, säger författaren Jan Guillou till Expressen.

Den prisbelönte författaren kallar det hela ”historiskt befängt” och menar i sin artikel att syftet från tv-makarna bör ha varit satiriskt eller illvillig.

Foto: Albin Olsson/Wikimedia commons

– Nej jag vet inte. Det handlar kanske mer om okunnighet, alltså författarna är födda 68 och 72. De har inga personliga erfarenheter av saken och de har anammat den populära högerversionen av den galna vänstern, säger Jan Guillou.

SVT menar å sin sida att kanalen vill ha flera perspektiv i sina dramasatsningar, och att allt inte alltid är dokumentärt utan även fiktion.

– Då också i ’Vår tid är nu’. Där finns alltså flera representanter ur vänsterrörelsen som inte är på något vis extrema. Sen vet ju också Jan Guillou att det gäller att spetsa till dramatiken med de medel som står till buds, skriver Anna Croneman, dramachef på SVT, i ett svar till Expressen.

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

TV: Allt om Vår tid är nu

 

Läs mer om...