Jeanette har fått nog av hånen mot sitt utseende – ryter ifrån efter elaka näthatet: ”Vidriga påhopp”

Näthat hör tyvärr till vardagen för många människor.

Kändisar och offentliga personer hör till de som förmodligen blir mest utsatta för hatiska meddelanden och kommentarer – helt oprovocerat.

Jeanette Höglund, framför allt känd från Kanal 5:s Tunnelbanan, är en av de som ofta blir utsatt.

– Ingen ska kunna stoppa mig från att skriva det jag tycker och tänker, jag viker inte ned mig, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Näthat har funnits ända sedan internet såg dagens ljus. På internet, och framför allt inom sociala medier, tar vissa personer sig friheten att skriva massvis av elakheter till folk som de oftast inte ens känner.

Inte sällan gömmer sig näthatarna bakom anonyma konton där de fritt kan slänga ur sig hatfulla kommentarer och meddelanden till olika personer.

De som syns i offentligheten tenderar att bli extra utsatta då de har fler följare och får mer exponering i media. En av dem är Jeanette Höglund, även känd som ”Tunnelbanenettan”.

LÄS MER: Fattigpensionären Monica skulle vräkas – då klev Jeanette Höglund in och samlade in skulden: ”Ärofyllt att få göra det här”

Hon vill lyfta problemet

Nyligen publicerade Jeanette ett inlägg på Instagram där hon uppmärksammade det hat som hon får utstå. Hon får mycket elaka kommentarer som för det mesta handlar om hennes utseende.

Foto: Instagram/@tunnelbanenettan

Nu är Jeanette en stark person och hatet låter hon rinna av sig. Men så är inte fallet för alla.

– Tänk om jag hade varit en svag individ, haft dålig självkänsla och varit ung. Tänk då att få alla dessa vidriga påhopp som jag får som handlar om hur ful man är, hur fula ögonbryn man har och hur äcklig man är, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Näthatarna triggas av andras framgång

Jeannette har synts mycket i tv. Utöver det får hon också mycket uppmärksamhet i och med sitt arbete med organisation Vid Din Sida. Hon har också skrivit en bok. På hennes Instagram har hon drygt 84 000 följare.

– Jag tror att det triggar vissa människor att jag får utrymme och får mycket kärlek från folk. Men jag brukar tänka att det egentligen är synd om de som hatar, för de mår ju inte bra. Att ha så mycket hat inom sig måste ju ta otroligt mycket energi, säger Jeanette Höglund.

Vuxna personer ligger bakom hatet

De som skriver elakheter är i regel både kvinnor och män i vuxen ålder.

– Det här är vuxna människor, folk i övre medelåldern. Det är vuxna kvinnor och män som säkert har barn och jobb som sitter där med trollprofiler och skriver vidriga saker, säger hon och fortsätter:

– Det är inte okej, vad har hänt med vårat samhälle? Det är ett jättehårt klimat.

Jeanette tänker att det inte är vanliga friska människor som vräker ur sig hatiska kommentarer på nätet.

– Jag vet att de mår dåligt för det lyser igenom för mycket. Men jag tycker att det är bedrövligt att det ska vara så mycket näthat, det skadar så mycket, inte minst unga människor.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jeanette Höglund. Foto: Instagram

Hon har sett vad näthat kan göra med unga

Under sitt arbete som ordningsvakt i tunnelbanan har Jeanette fått se flera exempel på vad näthat kan leda till…

– Jag har träffat på väldigt många unga när jag jobbat i tunnelbanan som råkat ut för mobbing och näthat. De vill avsluta sina liv för att de inte orkar längre.

För egen del så biter inte hånen mot henne nämnvärt. Men att fenomenet existerar stör Jeanette sig mycket på.

– Det är bättre att man lyfter och pushar varandra istället. Men många människor vill bara vara elaka och sänka istället för att lyfta. Och det där har jag väldigt svårt för. Men är man offentlig så får man stå ut med mycket, det är inte bara jag.

Ingen ska få hindra henne

Men naturligtvis får Jeanette även mycket kärlek och värme från sina följare på sociala medier.

– De här senaste dagarna har det varit mycket idioter som har skrivit till mig på Instagram. Men då har jag fått så mycket kärlek, så många har skrivit fina kommentarer. Då blir man så varm. Ingen ska kunna stoppa mig från att skriva det jag tycker och tänker, jag viker inte ned mig.

Jeanettes vädjan till alla

Avslutningsvis vill hon vädja till alla människor där ute att vara snälla mot varandra.

– Jag önskar att vi kunde ha ett mildare klimat på sociala medier. För det kan skada så många unga själar. Jag är glad att jag kan stå emot sånt här, men jag tänker på alla de som mår dåligt och som får möta så mycket hat. Vill man verkligen vara en del av att en människa inte orkar leva längre? Nej, för det vill ingen frisk människa. Så sluta vara elaka och lyft varandra istället!

Vad hemskt att du och så många andra ska behöva utsättas för dessa ynkliga näthatare… Men tack för att du berättar hur verkligheten kan se ut Jeanette!

Dela gärna den här artikeln på Facebook. Kanske kan det få någon att tänka till en extra gång innan den skriver något elakt på nätet!