Kontantlöst samhälle inom några år – men majoriteten känner oro: ”Pengar är praktiska”

Allt fler butiker slutar ta emot kontanter, och ännu fler kommer det att bli, då Sverige går mot ett kontantfritt samhälle. Smidigt, tycker många, men enligt Sifos senaste undersökning känner majoriteten oro för att vi går mot ett samhälle som inte hanterar kontanter.

– De största problemen med utvecklingen är kanske det digitala utanförskapet och vad som händer i krissituationer, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB till Aftonbladet.

Inom fem år väntas hälften av alla butiker ha slutat med kontanter, men enligt Sifos undersökning vill majoriteten av svenskarna inte ha det så.

Fler börjar gå emot den kontantlösa trenden. 72 procent av de som deltog i Sifos undersökning uppger att de vill fortsätta kunna betala kontakt i framtiden, vilken är fyra procent mer än i fjol.

En av de många som tycker att Sverige ska bevara kontanthanteringen är Norrköpingsbon Lars Lövman, 75.

– Jag tycker att pengar är praktiska och bra i väldigt många situationer. Det mellanmänskliga skulle jag säga är det avgörande, säger han.

 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Problematiskt att ge pengar till någon som inte har ett konto

Enligt Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, så finns det fördelar med ett kontantlöst samhälle, men också en problematik ifall en krissituation uppstår när allt sköts digitalt. Han pratar bland annat om digital E-krona.

– Om jag talar för mig själv och alla de som har ett bankkonto kan jag inte se något problem, men om jag vill ge pengar åt någon som inte har ett konto, då blir det problematiskt.

 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tycker du att Sverige ska behålla kontanthanteringen? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

 

Läs mer om...