Kraftig ökning av olagliga smällare – nu varnar Tullverket för livsfarliga trenden: ”Allvarliga skador”

Olagliga fyrverkerier och smällare har ökat kraftigt senaste året. Nu varnar Tullverket för dess allvarliga konsekvenser.

Bara i år har Tullverket beslagtagit drygt 19 000 pyrotekniska produkter. Det är en nästintill dubbel ökning jämfört med hela 2020.

Bara sedan september 2021 har 15 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier beslagtagits.

Mycket av det som beslagtas är bangers.

Ökningen skapar oro hos Tullverket som i ett inlägg på Facebook varnar för konsekvenserna.

”Vissa bangers är lika kraftiga som sprängladdningar och kan orsaka mycket allvarliga skador på människor och egendom. Vi vet att de används av kriminella men de beställs också av andra som kanske inte har förstått att de är olagliga”, säger Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning i ett inlägg på Facebook.

Enligt tullverket beställs ofta fyrverkerierna från länder där de säljs lagligt. men för att föra in dem i Sverige krävs tillstånd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

”Utan tillstånd kan du göra dig skyldig till smugglingsbrott”, skriver Tullverket på Facebook.

Polisen uppmanar till försiktighet

Oavsett vad så gäller det att vara försiktig vid användandet och det finns en rad regler att förhålla sig till om man tänker avfyra fyrverkerier själv.

Framförallt gäller det att ha koll på säkerheten.

Dessutom trycker polisen på att det är olagligt att köpa ut till personer under 18 år.

”Fyrverkerier får inte köpas eller säljas till personer under 18 år. När du gör det riskerar du inte bara att utsätta minderåriga för fara, du begår dessutom ett brott som kan leda till böter eller fängelse”, skriver polisen i inlägget.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...