Kravet: Tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet

Att gå till tandläkaren är dyrt, därför drar sig många med låg inkomst eller låg pension för att gå dit, trots att de har problem med munhälsan.

Nu kräver SPF Seniorerna att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet, det rapporterar P4 Skaraborg.

Dagens högkostandsskydd gör att de som söker vård i Sverige aldrig behöver betala mer än 1150 kronor på en tolvmånadersperiod, trots att vården egentligen skulle kostat flera tusentals kronor.

Men tandvården har helt lämnats utanför det systemet. Något som har resulterat i att många med låg inkomst eller låg pension drar sig för att gå till tandläkaren, trots att de har problem med munhälsan.

Pension, Tandläkare
Foto: Henrik Montgomery, TT/ Anders Wiklund, TT

Låt tandvården ingå i högkostnadsskyddet

Enligt en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har antalet 65-plussare som inte söker tandvård ökat de senaste fem åren.

– Vi tycker att tänderna är en del av kroppen, då bör ju dem också ingå i sjukförsäkringssystemet. Så länge det är så att så stora delar av seniorer och pensionärer i vårt land har låga pensioner så kommer ju det här vara en fråga som kommer vara högt på agendan länge, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna till P4 Skaraborg och tillägger:

– Så för politikens del så är det väl lika bra att man fattar ett bra beslut i riksdagen, och får igenom en lagstiftning som gör att man också får in tandvården i socialförsäkringen som ett högkostnadsskydd. Jag tror att det är det bästa man kan göra för att göra särlösningar hela tiden, för en grupp människor, det är ju långsiktigt inte bra.

Så sent som i höstas gick regionpolitikerna Henrik Fritzon, Talla Alkurdi och Håkan Linnarsson (S) ut i en debattartikel i Expressen med liknande förslag.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);