Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

Kusinäktenskap kan förbjudas 2026

Regeringens utredare föreslår att äktenskap mellan kusiner förbjuds. Utländska kusinäktenskap ska inte heller erkännas i Sverige.

Även äktenskap mellan till exempel en farbror och hans brorsbarn kan bli olagligt från 2026.

I Sverige är det förbjudet att gifta sig med sin dotter eller son, eller med ett helsyskon. Halvsyskon kan däremot få dispens. Det finns dock inga hinder för kusiner att gifta sig med varandra.

Regeringens utredning, som tillsattes i september förra året, föreslår nu att ett förbud mot kusinäktenskap införs i äktenskapsbalken.

– Bakgrunden är att hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort samhällsproblem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) om utredningen på en pressträff.

Det är en prioriterad fråga fortsätter Strömmer.

– Allt för många får sitt livsutrymme och sina grundläggande fri- och rättigheter inskränkta till följd av förtyckande hedersnormer. En del av det handlar om kusinäktenskap.

Detta är en fråga som regeringspartierna och Sverigedemokraterna har drivit enskilt men som också slås fast i Tidöavtalet.

Andra nära släktingar

Det finns enligt regeringen en särskild risk för att flickor och kvinnor, men även andra, utsätts för hedersförtryck, tvång och annan ofrihet i samband med kusinäktenskap. Att då förbjuda kusinäktenskap kan motverka hedersförtryck, enligt utredningen.

– Det underlag som inhämtats talar för att kusinäktenskap ofta är arrangerade och att beslutet om äktenskapet i första hand ligger hos en familj eller en släkt och inte egentligen är ett individuellt val i grunden, säger regeringens utredare Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd och vice ordförande i Svea hovrätt.

Samtidigt föreslås att äktenskap mellan andra nära släktingar också ska förbjudas – till exempel mellan en farbror och hans brorsbarn.

Dagens möjlighet till äktenskap mellan halvsyskon föreslås också tas bort.

Oavsett anknytning

Utländska kusinäktenskap ska inte heller erkännas i Sverige, föreslår utredningen. Även det med motiveringen att motverka hedersförtryck. Erkännandeförbudet ska vara generellt och omfatta alla kusinäktenskap, oavsett makarnas anknytning till Sverige. Däremot ska kusinäktenskap som ingåtts i Sverige före 1 juli 2026 vara fortsatt giltiga.

I Norge antogs ett förbud mot kusinäktenskap i somras. Ett argument som särskilt lyfts fram där är de ökade hälsoriskerna när kusiner får barn med varandra – som dödfödsel, spädbarnsdöd, dödsfall i ung ålder och en rad sjukdomar.