Läkarens hårda krav på regeringen – efter ökade smittspridningen i Sverige: ”Tror inte folk förstår”

Smittan ökar i 17 av Sveriges 21 regioner och trycket på vården ökar.

Nu vill Stockholms läkarförening att regeringen ska se över restriktionerna för att få kontroll på smittan, rapporterar Aftonbladet.

För bara några veckor sedan såg smittspridningen ut att vara under kontroll i Sverige och för bara några dagar sedan öppnade man upp för att även äldre, som varit mest utsatta för coronaviruset, skulle få med samma rekommendationer som resten av samhället.

Men nu har den positiva trenden vänt och runt om i världen fortsätter smittspridningen att öka. Inte minst ute i Europa där länder som Tyskland och Frankrike nu stänger ned delar av samhället för att åter igen försöka kontrollera smittspridningen.

Covid-patienter ökar

De senaste dagarna har man sett en liknande trend även i Sverige. Antalet positiva covid-patienter har ökat markant, något som statsepidemiologen Anders Tegnell tror delvis beror på ökad testning men också att smittspridningen ökar.

LÄS MER: Anders Tegnells tunga besked inför julafton: ”Tror inte det är lämpligt”

2 128 bekräftade fall det senaste dygnet är den högsta siffran sedan pandemins start och nu börjar belastningen på sjukvården att öka. Något som oroar Sveriges läkare.

”Det förskräcker”

Inte minst Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, som menar att flera sjukhus nu förbereder för att läget kan bli lika svårt som i våras.

– När man ser smittalen gå upp så blir man väldigt rädd, säger Johan Styrud, till Aftonbladet och tillägger:

– Nu ska vi jobba i kapp köerna – och så kommer det här. Jag tror inte folk förstår att det håller på att gå åt fel håll.

Foto: Lars Pehrson, SvD, TT/ Staffan Löwstedt, SvD, TT

På grund av den ökade smittspridningen vill Johan Styrud se att Sverige återinför striktare restriktioner. Bland annat vad gäller publikgränser på evenemang men också restriktionerna för 70-plussare.

– De här ökade talen av smittspridning, och att man samtidigt öppnar upp samhället, det förskräcker, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);