Läkarnas larm efter besparningarna: Patienter dör av allvarliga brister i vården

Vården, läkare, patient, äldre, sjukvård, sjukhus

Foto: Shutterstock/TT

Läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har identifierat 80 brister och tillbud – däribland dödsfall – som de anser ha orsakats av nedskärningar.

– Vi känner ett ansvar att berätta om det här för invånarna, säger Hanna Kataoka, överläkare, till Göteborgs-Posten.

Läkarföreningen har under våren samlat in så kallade ”röda flaggor”, det vill säga rapporter som rör patientsäkerhet och arbetsmiljö på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Bland rapporterna finns bland annat missade diagnoser, vårdskador och dödsfall till följd av personalbrist, och kan enligt läkarna kopplas till årets nedskärningar i vården.

– Det här är vittnesmål från vårdgolvet, som säger vad nedskärningarna får för konsekvenser på riktigt. Det är allt från mindre allvarliga försämringar till väldigt allvarliga konsekvenser för arbetsmiljö och patientsäkerhet, säger Hanna Kataoka, överläkare och ordförande i Läkarföreningen, till tidningen.

Läkarföreningens medlemmar vittnar även bland annat om it-system som krånglar, brist på fortbildning och tidsbrist. Totalt har 80 röda flaggor identifierats och lämnats över till sjukhusledningen.

Sjukhusdirektören Boubou Hallberg har valt att kommentera läkarnas rapporter skriftligt.

”Jag välkomnar engagemanget för patientsäkerhet och arbetsmiljö. Oavsett vilken roll vi har på sjukhuset är säker vård allas ansvar och tillsammans behöver vi också bidra till en kultur där viljan att göra rätt för patienterna är viktigast – inte rädslan att göra fel”, skriver han bland annat till GP.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version