Arbetande som inte hinner äta. De arbetar 80 timmar per vecka och läkare får chansa när patienter skrivs ut.
Nu larmar svenska akutsjukvården om den värsta sommaren någonsin.
– Vi går på slak lina. Det kan hända något väldigt otrevligt, säger kirurgen Johan Styrud till Expressen.
Den svenska akutsjukvården är ytterst ansträngd. De som arbetar jobbar på extrem övertid och viktiga beslut hinner inte tas och läkare får chansa när patienter skrivs ut.
Det kallas för akutsjukvård men patienter kan vänta ett dygn innan de får vård.
Nu vill arbetande inom sjukvården larma för den absolut värsta sommaren någonsin.
– Det är värre än någonsin. Vi har fått larmrapporter från hela landet, från Norrbotten till Halland, säger Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet till Expressen.
Bristen på sjuksköterskor och barnmorskor ökar för varje år. Det gör det inte bättre på den redan extrema situationen på landets sjukhus. Allt fler som arbetar blir oftare sjukskrivna vilket gör att allt färre orkar gå till jobbet.
– Vi vet att det händer saker. Forskningen har visat att ju färre sjuksköterskor det är, desto mer ökar dödligheten säger Ann Johansson.
Anmälts till Arbetsmiljöverket – efter personallarmet
I Karlstad är läget minst sagt akut. Facket har till och med gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Från att ha varit 25 sjuksköterskor har det nu dragits ner till 20.
– I stället för att besätta vakanta tjänster tog arbetsgivaren bort dem. Utan att bedöma riskerna för både patientsäkerhet och arbetsmiljö. Det har varit hårt tryck. Sjuksköterskor har behövt göra upp till fem dubbelpass på en vecka, 80 timmar. Och inte bara en vecka, utan under flera, under sommaren, säger sjuksköterskan Camilla Gustafsson, ordförande vid Vårdförbundet i Värmland till tidningen.
Personalen vittnar till och med om att de inte hinner varken koppla dropp eller hjälpa patienter till toaletten.
Vår hårt arbetande personal förtjänar mycket bättre än såhär! Det måste ske en förändring snart för våra patienters skull och alla som söker vård!