Larmet: Vårdpersonal tvingas säga upp sig – för att kunna ha semester i sommar

Efter en pandemi som ansträngt landets vårdpersonal ser många fram emot att kunna njuta av en lång semester. Men bristen på personal gör att många nekas fyra veckors sammanhängande ledighet. Detta gör att flera inom vården säger upp sig för att få vara lediga. 

– Det ser tufft ut inför sommaren, säger Marina Olsson, personalchef för region Västra Götaland.

Flera regioner i landet har svårt att få bemanningen inom vården att gå ihop under sommaren. Även om visionen är att kunna ge alla anställda som vill fyra veckors sammanhängande ledighet så är det långt ifrån vad alla lyckas med. 

OBS: Personerna på bilden har ingenting med nyhetshändelsen att göra.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Läget är nu ansträngt inför sommaren, då personalbristen växer i takt med att fler säger upp sig för att få vara lediga som de vill. 

LÄS MER: Vårdhjältarnas stora oro – kan nekas semester igen: ”Behöver återhämtning och vila”

Personal säger upp sig

Västra Götalandsregionen har fortfarande inte säkrat upp alla vikarier inför sommaren. Störst brist är det på sjuksköterskor och i viss mån barnmorskor, och det finns exempel på flera som sagt upp sig. 

– De medarbetare som då slutar så är det ju då att man vill säkra att man har sommarsemester. Och man vill veta att man har den och man tycker att det har varit, eller det har ju varit väldigt ansträngt då, under en längre period. Så det gör ju då att man väljer att inte jobba, eller att sluta då, säger Marina Olsson till Sveriges Radio

Även övriga regioner som Västmanland, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västerbotten och Örebro säger att det är svårt att få tag i sjuksköterskor som vill jobba i sommar. 

Vårdpersonal under pandemin. Foto: TT

”Finns en trötthet efter pandemin”

Martin Gunnarson, områdeschef för specialiserad vård i Örebro, säger att det är mer besvärligt att bemanna vården i år jämfört med tidigare år.

Framförallt är det svårare att rekrytera semestervikarier som har den kunskap de söker. 

– Det kan handla om att det finns en trötthet efter pandemin och andra orsaker, så då är det inte lika lätt att få personal som kommer in och jobbar extra, säger Martin Gunnarson till Sveriges Radio. 

LÄS MER: Vårdpersonal krävde bättre arbetsvillkor – kommunens svar fick avdelningen att gå i taket: ”Ett hån”