2018 fick Louise, 32, veta att hon har obotlig cancer och till följd av sina mediciner har hon fått en stroke som gör henne delvis rullstolsburen.
Trots det nekas hon sjukpenning av Försäkringskassan som tycker att Louise kan jobba heltid, rapporterar Aftonbladet.
Avslagen i sjukpenningärenden har ökat kraftigt de senaste åren. Louise, 32, är en av de personer som drabbats av avslagen – trots allvarlig sjukdom.
Det var 2018 som Louise, 32, vaknade och kände att någonting var annorlunda i kroppen. Hon kände sig trött, fick ont av beröring och hade svårt att hålla balansen.
LÄS MER: Skådespelaren Stefan Sauk har fått nog: ”Dags för uppror mot Försäkringskassan”
Till en början sökte hon vård på en vårdcentral där man sa att det handlade om en kraftig lårmuskelinflammation. Men Louise blev aldrig bättre, snarare tvärt om.
Två månader senare träffade Louise en annan läkare som tog prover på henne. Och bara några veckor senare ringde läkaren och berättade att Louises prover inte såg bra ut.
Ovanlig form av blodcancer
Till slut kom svaret. Louise lider av en ovanlig form av blodcancer som inte går att bota.
Men Louises sjukdomshistoria tog inte slut där. På grund av cancerdiagnosen har Louises fått äta starka mediciner som gjort att hon fått en stroke.
LÄS MER: Försäkringskassans skandal: Ju fler avslag – desto högre lön för anställda
På grund av stroken fungerar inte ena halvan av Louises kropp, något som gör att hon måste sitta i rullstol. Något som utöver cancerdiagnosen gör det ännu svårare för henne att utföra ett heltidsarbete.
F-kassan ströp utbetalningarna
Till en början fick Louise sjukpenning av Försärkingskassan. Men efter ett år tyckte man att hon kunde återgå till ett heltidsarbete.
I stället får Louise leva på socialbidrag och bostadsbidrag. Men eftersom beloppen ändras från månad till månad är det inte alltid hon har pengar nog att betala fasta utgifter.
– Jag har inte råd att betala hyra eller att göra något roligt med min dotter, säger Louise till Aftonbladet.
Försäkringskassans beslut får Louise att känna sig förminskad. Tidigare har hon haft ett stadigt arbete och en stadig ekonomi och vill inget hellre än att bli frisk och kunna arbeta igen.
– Jag jobbade på en förskola som barnskötare och hade det bra ställt. Man är så ledsen och ber till gudarna. Man önskar bara, ta mig tillbaka till mitt gamla liv. Jag vill jobba, jag vill göra saker. Att gå med en sjukdom för livet och dessutom dras med ekonomiska bekymmer… Det är inget liv, säger hon till Aftonbladet.
Trots att Louises läkare styrker att Louise är sjuk och inte kan jobba kräver Försäkringskassan att Louise söker ett nytt heltidsjobb då de bedömer att hon kan utföra ett stillasittande arbete.
”Kan fortfarande överklaga”
Helena Nilsson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, säger att hon kan förstå att Louise och gemene man kan ha svårt att förstå beslutet men säger att beslutet är enligt regelverket.
Och på frågan vad Louise kan göra nu svarar hon:
– Hon har begärt en omprövning och efter det stod grundbeslutet fast. Men hon kan fortfarande överklaga i en högre instans. Parallellt pågår en politisk diskussion om sjukförsäkringen och vi gör en genomlysning för att identifiera vad vi behöver göra för att åstadkomma en långsiktig och stabil styrning av förvaltningen av sjukförsäkringen, säger hon till Aftonbladet.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.