Man bets av aggressiv björn – räddades av sin hjältemodiga hund

En hundförare blev attackerad och biten av en ilsken björn i Strömsund i Jämtland i helgen. Enligt jaktledare Roland Svensson hade ingen skjutit mot björnen, som dök upp när alla var redo för att åka hem. 

– Rätt som det är så kommer en björnhona istället för hunden och springer på honom. Och river honom på magen och biter honom rejält i ena skinkan, säger jaktledare Roland Svensson till Sveriges Radio

Det var under helgens björnjaktspremiär i Strömsund som hundföraren utsattes för attacken. 

Björn bet hundförare

Jakten var avslutad och hundföraren skulle ropa in sin hund, när den ilskna björnen plötsligt dök upp och sprang mot honom. 

Björnen rev hundföraren på magen, och bet honom hårt i ena skinkan så att mannen fick uppsöka sjukhus för vård.

– Det är viktigt att påpeka att den här björnen var inte påskjuten eller någonting. Och han var obeväpnad, så det går ju emot allting man har fått lära sig, säger Roland Svensson. 

Foto: Shutterstock

”Ett rejält bett”

Enligt Svensk Jakt, som var först med att rapportera om händelsen, var björnhonan tillsammans med sin unge när hon hörde hundföraren kalla på sin hund. Hon ska då ha störts av ropen och anfallit hundföraren när hon fick syn på honom. 

– Det var ett rejält bett, men det kunde ha gått mycket värre. Det är en ganska eländig terräng så det var tur att han kunde ta sig till en bil för egen maskin, säger jaktledare Roland Svensson till Svensk Jakt.

Räddades av hunden

Då mannen var obeväpnad och inte visste att det fanns en björn i närheten ska han ha blivit överraskad när han såg björnhonan. Attacken avbröts tack vare att hans hund kom till undsättning.

– Hunden kom ju tillbaka, så han bet ju björnen i samma kroppsdel. Då släppte hon ju och sprang därifrån, berättar Roland Svensson för Sveriges Radio. 

OBS: Hunden på bilden är inte samma som den artikeln beskriver. Bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock

Efter att hunden bitit björnen försvann både björnhonan och ungen från platsen.

Hundföraren mår enligt omständigheterna bra, enligt Svensk jakt.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...