Man blir blind efter att ha sovit med kontaktlinser

Läkare

Foto: Shutterstock

Det enda som gjorde det möjligt för Chad Groeschen att se är att samma anledning till att han blev blind.

Han blev lurad av såkallade linser som ska kunna användas natt som dag men som istället fick förödande konsekvenser.

För när han vaknade upp med linserna hade han otroligt ont och och synen var dessutom helt borta.

Som om inte det var nog drabbades han av en svår infektion, troligen på grund av de farliga linserna som skulle ha hjälpt honom…

Nu tvingas Chad gå igenom en svår hornhinnatransplantation och vill samtidigt skicka en livsviktig varning till alla över hela världen…

2015 vaknade Chad Groeschen med outhärdlig smärta i vänster öga.

”Halvvägs genom dagen började mina ögon att klia, och jag trodde att det förmodligen var allergier, så jag tog ut linserna. Nästa morgon började synen i mitt vänstra öga att bli grumlig”.

”Den typ av linser jag har haft är såkallade dag och natt-linser och det var mitt intryck att du kunde ha dem så 30 dagar i sträck,” berättade Groeschen för USA Today och förklarade att han tog ut sina linser ungefär en gång i veckan.

”Jag tänkte ju mindre jag höll på och pilla med mina ögon, desto bättre.”

Men läget blev inte till det bättre.

Även om linserna marknadsförs för ”kontinuerlig användning” och ska kunna användas i från en till fyra veckor, visar en studie från American Academy of Opthalmology 2013 att användning över natten, oavsett kontaktlinstyp, ökar sannolikheten för hornhinneinfektion.

När Groeschen, då 39, gick för att träffa en specialist fick han veta att han utvecklade ett hornhinnesår som hade infekterats med Pseudomonas-bakterier, vilket läkarna misstänker berodde på att han sov med sina kontaktlinser.

LÄS MER: Pojkens öga svullnar upp och han är nära att bli blind – nu varnar mamman för vanliga badleksaken

Rådgjorde med läkare

Han förklarade då att han hört till och med från läkare att det inte skulle vara några problem.

Inom några dagar kunde Groeschen, inte se något från sitt vänstra öga och fick höra att han troligen skulle behöva en hornhinnetransplantation för att återställa synen.

En studie av Centers for Disease Control (CDC) avslöjar att majoriteten av de 41 miljoner som beräknas använda sig av linser i USA gör åtminstone en riskabel sak som sätter deras syn i fara.

Samma studie visar att 82,3 procent av människorna behöll sina kontaktlinser längre än rekommenderat, över hälften fyllde på istället för att tömma lösningen och 50 procent bar linser när de sov.

”God syn bidrar till övergripande välbefinnande och självständighet för människor i alla åldrar, så det är viktigt ta till egna regler när det gäller att använda och sköta kontaktlinser”, säger CDC Medical Epidemiologist Jennifer Cope , MD, MPH ”Vi ser att många som bär linser är ovetandes om hur man korrekt bär och sköter kontaktlinser”, sa hon.

Med många människor som tar risker inträffar då också infektioner – som ofta orsakar oåterkalleliga skador – oftare än vad vissa är medvetna om.

LÄS MER: Läkare skickade hem 36-åringen med alvedon – dog bara timmar senare av hjärtattack

Människor med linser tar onödiga risker

Enligt CDC utvecklar i genomsnitt en av 500 kontaktlinsanvändare en allvarlig ögoninfektion som kan leda till blindhet varje år. 

I december 2022 kom nyheten att Mike Krumholz , nu 22, var permanent blind efter att ha tagit en tupplur på 40 minuter med dagliga engångskontakter kvar i ögonen. Efter tuppluren duschade han sedan, tog bort sina kontakter och somnade.

– Den 19 december tog jag en kort tupplur med kontaktlinser, jag vaknade och tog ut dem med bara av en dålig magkänsla…

Dagen efter vaknade Krumholz med ett kliande öga som var ljuskänsligt. Liksom Groeschen trodde också han först att det var allergier, men det var mycket värre.

Läkare förklarade att ögat var infekterad av en sällsynt parasit som heter Acanthamoeba keratit, som kan orsaka blindhet.

I hopp om att hjälpa andra delade Kumholz med sig av sin historia på sociala medier.

”Det finns ingen smärta där ute som jag någonsin skulle kunna föreställa mig värre än så här. Även de starkaste medicinerna gör ingenting. Och det värsta är att jag inte vet om jag någonsin kommer att få tillbaka synen i ögat bara 21 år gammal”, har han skrivit.

Tips för att förhindra ögoninfektioner (CDC):

Samtidigt ger Koerschner denna varning: ”Om något händer med ditt öga, sök omedelbart en specialist och bibehåll en oklanderlig hygien när det kommer till dina ögon.”

Se alltid till att ha god ögonhygien! Vi förstår att det ibland känns onödigt men vi lovar att tiden kommer att vara värt det.

Exit mobile version