Man var inlåst på LSS-boende i 16 år – kunde inte ta sig från lägenheten själv: ”Har gjort fel”

Foto: STINA STJERNKVIST/TT Efter en infektion fick en man sin penis kluven flera centimeter. Händelsen har anmälts till IVO.

Foto: STINA STJERNKVIST/TT Efter en infektion fick en man sin penis kluven flera centimeter. Händelsen har anmälts till IVO.

Marks kommun kritiseras av Ivo (inspektionen för vård och omsorg) för att en man har bott 16 år på ett LSS-boende utan att själv kunna ta sig ut från sin lägenhet, skriver Borås Tidning.

Vid ett oanmält besök konstaterade Ivos inspektörer att mannen inte hade möjlighet att röra sig som han har rätt till. Dels fanns det lås på hans rum som hindrade honom att ta sig ut till de gemensamma utrymmena, dels var utegården omgärdad av ett flera meter högt staket med hänglåsförsedda grindar.

Enligt Ivos rapport hade en person som jobbat på boendet under ett års tid försökt få bort begränsningarna utan att lyckas. När det inte gick valde kommunen att ordna en annan plats åt mannen.

På frågan hur mannen har kunnat ha det så här i 16 år, svarar Sarah Dunér, verksamhetschef på socialförvaltningen:

– Det är en mycket bra fråga och den frågan ställer jag mig också. Vi har gjort fel, men nu känns det bra att kunna erbjuda ett annat alternativ. Vi ska inte ha begränsningsåtgärder för någon när det gäller en insats som LSS.

I gruppboendet bor ytterligare två personer. Socialförvaltningens förslag är nu att avveckla det.

LÄS MER

Exit mobile version