Många svenskar struntar i munskydd i rusningstrafiken – här är det som värst: ”Det känns ganska respektlöst”

En rapport från Länsstyrelserna visar att många svenskar struntar i munskydd, trots regeringens uppmaningar. En kartläggning visar stora skillnader mellan länen i antalet användare av munskydd. På vissa håll används skyddet bara av var tionde resenär, det rapporterar TV4. 

 – Det känns ganska respektlöst, säger spårvagnsresenären Kajsa Bodebeck till TV4.

För att minska smittspridningen av covid-19 är munskydd i kollektivtrafiken starkt rekommenderat under rusningstid. Närmare bestämt mellan 7-9 på morgonen och 16-18 på eftermiddagen. Trots detta struntar många svenskar i att använda det. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter att länsstyrelserna kontrollerat hur rekommendationerna efterlevs i landet framgår det stora skillnader mellan länen. 

”Måste bli av med den här skiten”

I exempelvis Östergötland är det endast var tionde resenär som använder munskydd under rusningstrafik.

– Folk generellt är ganska dåliga på att använda munskydd. Vi måste ju ta tag i detta generellt så att vi blir av med den här skiten. Jag vet inte vad det är om det är lathet eller om det kostar för mycket eller vad som är problemet, säger resenären Johanna Holmlund Lindfors till TV4

Foto: TT

Enligt kartläggningen är det invånare i Örebro län som är bäst på att använda munskydd i kollektivtrafiken. Enligt Länsstyrelsen och observationer från trafikbolagens personal är det 60-70 procent som använder munskydd när de reser i kollektivtrafiken under rusningstid. 

Struntar i munskydd

Enligt Länsstyrelsen är det invånarna i Östergötland och Gävleborgs län som är sämst på att följa rekommendationen om munskydd, av de län som kartlagts. 

– Det var en som trängde sig på nu och som inte tänkte på avståndet och bara gick på. Och som inte hade munskydd och hostade mig i ansiktet, säger en resenär i TV4:s inslag.

Så många använder munskydd i kollektivtrafiken i ditt län

Källa: Länsstyrelserna

Östergötland – 10 procent bussar och spårvagnar, något fler på tågen

Gävleborg – 15 procent bussar, 10-50 procent tåg

Halland – 20 procent

Kronoberg – 25 procent

Uppsala – 25-30 procent

Västernorrland – (0-50 procent)

Värmland – 40-50 procent

Gotland – 50 procent

Jämtland – 50 procent

Norrbotten – 50 procent

Västerbotten – 50 procent

Västra Götaland – 50 procent

Örebro – 60-70 procent

Om övriga län finns ännu inga inhämtade uppgifter.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);