Maria har tröttnat på fartdårarna i kvarteret – hennes klockrena skylt får bilisterna att tvärbromsa direkt

Boende i Järlåsa, i Uppsala kommun, har länge irriterat sig på fortkörarna som far genom det lilla samhället.

Nu har Maria Berger fått nog och målat egna skyltar som ska uppmärksamma fartdårarna på att hålla hastigheten, vilket SVT Nyheter Uppsala var först med att berätta.

Trots att hastighetsbegränsningen ligger på 40 km/h i Järlåsa är det få som håller hastigheten.

Enligt Maria kör människor alldeles för fort genom samhället vare sig det är dag eller natt.

Boende i Järlåsa har vid ett flertalet tillfällen påpekat det allvarliga med trafiksituationen till kommunen, men inte förrän nästa år ska det påbörjas en utredning.

Tog själv tag i problemet

Så här om natten, när Maria låg och störde sig på dånet utanför fönstret fick hon nog och bestämde sig för att själv ta tag i problemet och upplysa fartsyndarna om hastigheten i kvarteret.

– Folk kör som idioter och det kändes som att jag låg på E4:an och sov. Jag kan inte sova med stängt fönster så det får vara öppet, men då blir ljudet tyvärr ännu värre. Ja, jag blev lite sur helt enkelt, säger Maria till Newsner.

Foto: Privat

Sagt och gjort. Det fick vara nog. Maria klev upp och skapade egna vägskyltar med texten ”Kör 40, pucko”, som hon satte upp i sitt kvarter.

– Pucko är startat i Järlåsa så då är det lite av ett internskämt.

Påpekat att det är olagligt

Maria har fått mycket positiv respons på skyltarna men flera har påpekat att det bara är väghållaren som får sätta upp hastighetsskyltar och att det Maria har gjort är olagligt.

Foto: Privat

– Ja, man ska ju inte göra olagliga saker. Men det är ju så, vill man att något ska hända får man provocera fram det, säger Maria till Newsner.

Men mestadels har initiativet hyllats.

”You go Girl!”, skriver en person.

”Heja Maggan. på dom bara tills folk lär sig att hitta bromspedalen o sänka farten”, skriver en annan.

”Klockrent Maria Berger. Nu måste jag hitta något lika smart för min 70-väg, där åtskilliga ligger vid 100 eller mer”, skriver en tredje.

Vad tycker du om Marias initiativ? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);